vadételfőző versenySzeptember 1-jén Soponyán rendezik meg a megyei vadásznapot a VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztivállal és egy Nemzetközi CACT FieldTrial vadászkutya versennyel.

Az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei Területi Szervezete 1997-ben kezdte meg érdekképviseleti működését. Feladatai között, egyebek mellett szerepel az állami vadászvizsgák szervezése, vadászkutyák alkalmassági vizsgájának lebonyolítása, a hivatásos vadászok szakmai továbbképzése.

 Ilyen szakmai továbbképzés volt az Ausztriába szervezett út is, melyen megtekintették a burgenlandi vadászszövetség munkáját, amely a nagysikerű Werkstatt Natur oktatócentrumot is üzemelteti. Ott a környezettudatos nevelést szem előtt tartva a gyermektől a felnőttig mindenkit bevezetnek a természet, a vadgazdálkodás és a vadászat rejtelmeibe. A megyei vadászkamara egyelőre sajnos nem tud hasonlót létrehozni, így csak a megyei vadásznapok maradnak a népszerűsítés eszközeként. E rendezvény idén szeptember 1-jén Soponyán lesz, egybekötve a VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztivállal és egy Nemzetközi CACT FieldTrial vadászkutya versennyel.

- Mivel Fejér megye nagy része apróvadas jellegű, a másik fontos úticél egy, az osztrák-magyar határ mellet fekvő apróvadas vadászterület volt, ahol a vadászok megdöbbentő adatokkal szembesültek - mondta Németh Zoltán vadásztanfolyam-vezető  és Pechtol Szabolcs vadászoktató.
Amíg ugyanis Fejérben évente 1100 mezei nyulat hoznak terítékre, addig a közel ugyanakkora Burgenland tartományban 23 000-et. Fogolyból nálunk mindössze 61, az osztrákoknál pedig 6 200-at. Ez az élőhelyi adottságok mellett a tudatos élőhely-fejlesztéseknek és az intenzív ragadozógazdálkodásuknak köszönhető. Sógoraink rókából és a többi kistestű ragadozófajból is többszörösét ejtik el az itthoninak, s ez nem csak az apróvadfajok érdekeit szolgálhatja. Egy intenzívebb hazai hasznosítás a civil lakosságra nézve is előnyökkel járna, hiszen például Székesfehérvár környékén is egyre többször okoz gondot az egyre növekvő számú róka. Az évtizedekkel korábban itthon kipusztult, az utóbbi években intenzíven visszatelepülő, terjeszkedő vadfaj az aranysakál, vagy más néven nádifarkas (toportyán) a dél-nyugati megyékben már komoly problémát jelent.

 Ilyen esetekben a lakosságnak is segít a vadászkamara legalább annyival, hogy értesíti az illetékes vadászatra jogosultat (vadgazdálkodót, vadásztársaságot), akinek egyáltalán van joga és lehetősége a lakott területre betévedt, vagy ott éppenséggel kárt okozó vadfajokkal bármit is kezdeni. A magyar társadalom vadászattal, a természet összetett ökológia rendszerének ismeretével kapcsolatos tudása hiányos, vagy nagyon felületes.

 A vadászat soha nem egyszerű hússzerző tevékenységként funkcionált, mindig többet jelentett annál az ember számára. Ma csúcsragadozók hiányában így tudjuk a természetes szelekcióhoz hasonló módon kezelni és hasznosítani vadászterületeink vadállományát, a vadászat a vadgazdálkodási tevékenység révén mára önálló agrárgazdasági ágazat, aktív természetvédelem!

 Mindezen érdekes ismeretek széleskörű elterjesztésében nagyon fontos szerepe van a vadászati érdekvédelemnek, illetve az oktatásnak, szemléletformálásnak egyaránt.
- Elsősorban leendő vadászok oktatásával (állami vadászvizsgára felkészítő tanfolyamokkal), vadászok továbbképzésével, vadgazdálkodással és vadászatszervezéssel foglalkozunk, de nagyon szeretnénk, hogy minél több fiatal ismerje és kedvelje meg a természet és vadon rejtelmeit, a vadfajokat, és vadászattal kapcsolatos teendőket. Ezért célunk, hogy a vadászati kultúra, etika, hagyományok ápolása, megőrzése mellett a fiatal generációknak is bemutassuk a vadgazdálkodást, mert a tapasztalatok szerint így már gyermekkorban kialakul a környezetért, a természetért, az erdőért és vadért érzett felelősségtudat.

- Személyes küldetésünk a vadászati tevékenység népszerűsítése. Erre volt kiváló lehetőség és nagyon pozitív élmény is egyben, amikor egy megyei általános iskolában tarthattunk környezetismeret órák alkalmával a gyerekek részére vadgazdálkodásból interaktív előadásokat. Nagyon örültünk a kicsik befogadókészségének, érdeklődésének, és továbbra is szívesen vállalunk hasonló felkéréseket - mondták a szakemberek.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap