vaddisznóMegyei körkép - A lakossági felháborodások nyomán a vaddisznók erőteljes gyérítését várja a vadászati hatóság.
A számadatok azt jelzik, a Balaton partján az állományszabályozó vadászat eredményeként csökkenőben van a vaddisznók egyedszáma.

Bő egy éve egyre másra érkeznek a balatoni önkormányzatokhoz a lakossági panaszok, hogy a vaddisznók beköltöztek a lakott területekre. Emiatt a vadászati hatóság több helyütt állományszabályozó vadászatra kötelezte a területen vadgazdálkodási jogosultsággal rendelkező társaságot.

Hárshegyi Márk, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztályának vezetője a Naplónak elmondta, a vadgazdáktól bekérték a március 1 – augusztus 1 közötti időszakra vonatkozó vaddisznó kilövési adatokat. Erre a vadászati évre (március 1. – február 28. között) megyei szinten 9996 vaddisznó kilövését írták elő, amiből augusztus 1-ig közel 4000 egyed puskavégre is került. Ez a 40 százalékos arány jónak mondható, hiszen a vaddisznó kiemelt vadászati szezonja november és január között van, és ezen időszakban tartják a nagy terítékű társas vadászatokat, vaddisznóhajtásokat is. Külön megvizsgálták a Balaton-partot. Erre a területre 1326 darabos az előírás, amiből 702-öt kilőttek. A lakossági panaszokkal főként érintett Balatonalmádi, Felsőörs, Révfülöp, Ábrahámhegy térségében még ennél is jobb a helyzet, ide 476 a kilövési verdikt, ebből 286 teljesült is, ami 61 százalékos arány.

Az osztályvezető érdekességként megjegyezte: Révfülöp belterületén, egy hathektáros bekerített üdülőterületen négy hét alatt 23 vaddisznót fogtak be élve! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park számára Badacsony és Tihany térségében 40-40 vaddisznó volt az éves előírás, amit az igazgatóság már teljesített, nagyobb részét kilövéssel, a másik felét csapdázva. Velük egyeztetnek további feladatokról, tervmódosításról.

Hárshegyi Márk arról is beszélt, hogy a vaddisznókilövéseket szintén motiválja, hogy tavalyi évben a vadkárok végett a vadászatra jogosultak kétszázmillió forintot fizetek ki. Idén a termésárak akár a duplájára is nőhetnek – főleg a kukorica és a napraforgó esetében – így ha a vadkár mennyisége szinten is marad, az értéke már elviselhetetlen lesz a vadgazdák számára.

Az osztályvezető a jelenlegi helyzetkép alapján, és az elmúlt időszak tapasztalataira alapozva, úgy véli, hogy a vaddisznó kilövési tervek emelését, módosítását a vadászatra jogosultak kezdeményezik az előző évekhez hasonlóan. Ennek eredménye lehet a kiindulási terven felüli teljesítés.

Forrás: Napló Online