pechtol jánosTöbb vendégvadász érkezésében bíznak a társaságok, mert emelkedő költségeiket csak pluszbevételből tudnák kigazdálkodni.
Nehéz esztendő vár a magyar vadgazdálkodókra. Miközben költségeik – takarmányárak, üzemanyag, vadkárok – jelentősen megemelkedtek, korántsem biztos, hogy pluszköltségeiket bevételnöveléssel ellentételezni tudják. Ehhez arra lenne szükség, hogy több vendégvadász érkezzen, amivel növelhető a bevétel.
A vadállomány gondozása, etetése komoly fejtörést okoz a társaságoknak, hiszen a vadgazdálkodást is sújtják azok a terhek, amelyek ebben az évben hatványozottan jelentkeztek a magyar mezőgazdaságban. Például a rendkívül drága takarmányok miatt a gazdálkodók többsége a vadászszezon végére veszteséges lehet – mondta lapunknak Pechtol János, annak kapcsán, hogy a vadászati főszezon a mai nappal, a szarvasbőgéssel veszi kezdetét. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke szerint a helyzetet tovább rontja, hogy a vadföldekről – miután azok elsősorban silány termőtalajok – szinte alig várható termés. Mindemellett egyéb költségeik is jelentősen növekedtek. Például az üzemanyagárak. Az elnök szerint a társaságok mérlegét negatívba billentheti, hogy a bevételi oldalon többletre nemigen lehet számítani, miután a vadászat ára és a vadhúsárak is a tavalyi szinten maradnak. Egyben lehet reménykedni, hogy több bel- és külföldi bérvadász hódol majd szenvedélyének Magyarországon, hiszen ezzel lehet pluszbevételre szert tenni.

Pechtol János úgy látja, nagyvadban nincs hiány, sőt a szarvas- és a vaddisznóállomány az ország egyes régióiban túlszaporodott. Aszályos évben ennek sajnálatos következménye a jelentősen megnövekedő vadkár, ami további mínuszt jelent a társaságoknak. Abban lehet bízni, hogy talán jók lesznek a trófeák, viszont gond, hogy kevés ilyen akad, mert az állomány az utóbbi évtizedben jelentősen megfiatalodott. Ugyanis a gazdasági kényszer hatására mindig az idős, jobb trófeát viselő egyedeket lőtték ki. A szakember úgy látja, hogy az apróvadas területeken is gondot okozott az aszály, ugyanis a rendkívül száraz időjárás nem kedvezett a szaporulatnak, így az kevesebb lesz, mint a múlt évben. Mindezek ellenére pozitív hatások is érték a vadásztársadalmat, számos jogszabály változott. A fegyvertörvény és annak kormányrendelete megszüntette azokat a bürokratikus viszonyokat, amelyek évtizedeken át jelentősen nehezítették a fegyverek adásvételét, nyilvántartását, műszaki vizsgáját vagy használatát. A törvény új alapokra helyezte az egyesületek, a vadásztársaságok működését.

A pozitívumok közé sorolta az ügyvezető elnök, hogy jelentősen közeledtek az álláspontok a természetvédők és a vadászok között. Módosultak egyes vadak vadászati idényei, figyelembe véve az egyes fajok állományának alakulása. Alig egy-két hete pedig széles körű társadalmi egyeztetés kezdődött a vadászati törvény módosításáról, amelynek célja egy időálló, kiváló szakmai alapokon nyugvó törvénytervezet elfogadtatása.

Vadásznap lesz több helyszínen

Az országos vadásznapot a Győr-Moson-Sopron megyei Szanyban már augusztus 18-án megrendezték, míg szeptember elsején vadászkürtös szezonnyitó lesz – egyebek mellett – a Zala megyei Soholláron és a Fejér megyei Soponyán. Ezeken a rendezvényeken az érdeklődők betekintést nyerhetnek a vadgazdálkodás és vadászat világába, és ízletes vadételeket kóstolhatnak.

Forrás: Magyar Hírlap