gulyás2012. szeptember 1-én ismét Ludasszállásra, az általa felújíttatott csodaszép kápolnához invitálta vadászbarátait, ismerőseit és a természetben, vadban isten teremtményeit csodáló minden érdeklődőt Tóth Kálmán klubtársunk, valamint a kalocsai Farmer Vadásztársaság.

2007-ben fogant meg az elhatározás Tóth Kálmánban, hogy a valamikori Ludasszálláson, a romjaiban is megkapó kápolnát felújíttatja. A kápolna újraszentelését 2007. szeptember elején Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét metropolita érseke végezte, és azóta minden évben szeptember első szombatján ide invitál mindenkit Tóth Kálmán barátunk.

Az idei rendezvény szeptember első napjára esett, tehát ennél jobban a naptár sem gondoskodhatott volna a hamisítatlan idénykezdetről, a gímszarvas vadászatának első napjára ütmezve az idény szakrális megnyitását. Ezúttal is Dr. Bábel Balázs érsek úr koncelebrálta a szentmisét, kiemelve a teremtett világ, a természet védelmének fontosságát. A hagyományokhoz híven a szentmise emelkedettségéről a kalocsai főszékesegyház karnagya, Leányfalusi Vilmos kanonok, orgonaművész, illetve a főszékesegyház kórusa zenei élményt nyújtóan gondoskodott. Hasonlóképpen, mint Szeredy krisztina énekművész, akivel együtt énekelhettük nemzeti imáinkat, a Himnuszt és a Szózatot, valamint a Vadászhimnuszt.

A becslések szerint mintegy 1000 főre rúgó résztvevősereg Kálmán bátyánk jóvoltából a lélek tápláléka után a test táplálásában is részesült, hiszen a szentmisét követő agapén Németh József mesterszakács által készített hatalmas üstnyi gulyáslevesből mindenki részesedhetett.

A meghívottak részére Tóth Kálmán egyre szépülő szakmári tanyáján folytatódott a vendéglátás. A hosszú vadászmúlt alatt összegyűlt trófeák, vadászati emlékek ezentúl a szakmári porta kiállításán tekinthetők meg, melynek sallangoktól mentes avatása is megtörtént, így mindenki, de különösen a helybeli gyereke, iskolások számára ezentúl oktatási anyagként is szolgálhat. Az éjszakába nyúló rendezvényen mind a kulturális, mind a kulináris élményekben tobzódhatott a vendégsereg.

Forrás: Safariclub