trófeaszemle keszthelyenRekordot döntöttek: összesen 563 trófeát tekinthetett meg a közönség.
Keszthely - Az 1971-es vadászati kiállítás óta nem mutattak be egyszerre annyi trófeát, mint az első alkalommal megrendezett Festetics trófeaszemlén. A történelmet író, rendkívüli tárlatot szombaton nyitották meg a Helikon kastélymúzeumhoz tartozó Vadászati Múzeum udvarán.

Pálinkás Róbert házigazda igazgató sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 563 - hazánk számos részéről származó nagyvad és egyéb - trófeát tekinthetnek meg az érdeklődők. Köztük ötöt a Festeticsek egykori gyűjteményéből. Elmondta: a darabokra hosszas, kitartó kutatás után sikerült rábukkanni, azok - s majdan várhatóan újabbak is – a múzeum gyűjteményét gyarapítják. Úgy fogalmazott, büszke arra, hogy rangos rendezvénnyel tudták bővíteni a programjaik sorát, olyannal, mely nem csak a nagyközönségnek, hanem a szakmának, a vadászoknak is szól. Tengerdi Győző, a szervezésben főszerepet vállaló veszprémi HM VERGA Zrt. vezérigazgatója megnyitó beszédében méltatta a trófeaszemlét, kijelentve: a város és a múzeum példás összefogásnak köszönhetően új színfolttal gazdagodott. A trófeaszemle nem csupán látványosságot jelent a közönség számára, hanem bemutatja a vadászat szépségét, kultúráját, s azt a nem kis feladatot, melyet a vadgazdálkodás terén kell elvégezni.

A vasárnap estig látogatható program keretében tegnap képzőművészeti kiállítást nyitottak, díjakat adtak át, solymászbemutatót, trófeaszemlét, szakmai tárlatvezetéseket tartottak, dr. Faragó Sándor professzor pedig Vadászni pedig szükséges címmel tartott előadást.

Forrás: Zalai Hírlap