őzbakAz őzbaktrófeák Békés megyében az idén átlagosan húsz százalékkal könnyebbek a rendkívül aszályos időjárás miatt – mondta Csoma Antal, a Békés Megyei Vadászszövetség és Vadászkamara elnöke.

Tájékoztatása szerint az idei, áprilistól szeptember végéig tartó vadászati szezonban állományszabályozási céllal eddig 1866 bakot lőttek ki, az állománynak mintegy 15 százalékát. Csoma Antal elmondta: az átlagosnál rosszabb volt az őzek kondíciója az agancsfelrakási időszakban, a trófeák súlya a 2012-es vadászati szezonban jellemzően húsz százalékkal elmarad az átlagos években mért súlyoktól.

A Békés megyei trófeabíráló bizottság augusztus végéig 64 trófeát sorolt díjazott kategóriába, harminccal kevesebbet, mint 2011-ben. Az elnök hozzátette: az 1866 trófea 3,4 százaléka kapott arany fokozatú minősítést, 5,6 százaléka ezüstöt, és 9,7 százaléka bronzot.

Csoma Antal szólt arról is, hogy a kapitális trófea a 2012-es őzbakvadászati szezonban egy 639 grammos agancs volt, az őzbakot egy külföldi bérvadász lőtte ki a békéscsabai Alföld Vadásztársaság területén. Békés megyében az őzek törzsállománya 37,5 ezer példány, a bakok száma 12 ezer.

Forrás: MNO