vadászMint ismeretes, Püspökladányban egy vadász hátulról lelőtt egy férfit, aki az aratást felügyelte.
Sérülése olyan súlyos volt, hogy a kiérkező mentők már nem tudták az életét megmenteni. Az ehhez hasonló baleset azonban elkerülhető lenne - mondták az általunk megkérdezett vadászati, erdészeti szakemberek. Hangsúlyozták, körültekintés nélkül nem dördülhet el a fegyver.

Az 57 éves püspökladányi vadász elismerte a bűncselekmény elkövetését. Hogy miért lőtt rá a kukoricásban lévő férfira, nem tudni. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított eljárást. Hasonló eset Somogyban is történt.

Kemenszky Péter, titkár, OMVK Somogy megyei Területi Szervezete:
- Szerencsétlen véletlenek együttállása, hogy pont abban az időben, hogy pont úgy, pont abban a szituációban ott volt valaki és pont egy olyan vadász elé ment abban az időben, amikor éppen vadat várt volna vagy már-már fel is készült a zörgés alapján arra, hogy majd ott egy vad fog kilépni a kukoricából.

A véletlenre azonban nem lehet fogni az ilyen baleseteket - hangsúlyozta a megyei vadászkamara titkára.

Kemenszky Péter, titkár, OMVK Somogy megyei Területi Szervezete:
- Mindenképpen a vadász felelőssége a legelső, hiszen a jogszabály is kimondja, hogy mindaddig, amíg minden kétséget kizárólag a vadász meg nem győződik arról, hogy a leadott lövés emberéletben elsődlegesen, másodlagosan vagyontárgyban nem tesz kárt. Csak akkor szabad elsütni a puskát.

Ezen túl a vadásznak fel kell ismernie a vadat, megállapítania annak faját, ivarát, életkorát, illetve azt, hogy lőhető-e egyáltalán, van-e arra vadászati idény. A SEFAG Zrt. folyamatosan egyeztet a betakarítást végzőkkel, hogy még véletlenül se legyen egy időben, egy helyen a vadász és a mezőgazdasági munkás, így elkerülve a baleseteket. Az erdőkbe látogatóknak is figyelniük kell. Szeptember elseje óta erdőlátogatási tilalmat rendelt el a SEFAG.

Jankó Gábor, erdészetpolitikai osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- Ez azt jelenti, hogy illetéktelen személyek délután 3 és reggel 9 óra közötti időtartamban nem léphetnek be az erdő területére, pontosan ezért, hogy megelőzzük a baleseteket.

Erről a tilalomról pedig több helyen is tájékoztatják a lakosságot - tette hozzá Jankó Gábor.

Jankó Gábor, erdészetpolitikai osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- A SEFAG Zrt. minden szükséges helyen felhívja a figyelmet arra, hogy az adott területen meddig van az érvényben. Így például minden egyes önkormányzatnál, érintett önkormányzatnál megtalálható ez a felhívás, valamint a fontosabb erdei utak bevezető szakaszain hatalmas táblákon mutatjuk azt, hogy éppen szabad-e vagy nem szabad bemenni az erdőbe.

Ez minden területen más ideig szól, de a tiltás mindenhol ugyanazt jelenti, vadászati idényben akkor ott tartózkodni tilos.

Forrás: Somogy TV