főzőversenyEzrek ünnepeltek Baján a Petőfi-szigeten szombaton, a megyei vadásznapon.
Szombat délelőtt a megyei vadásznap nyitánya volt az ötödik újbor fesztivállal közös eseménysorozat leglátványosabb eleme. Megtelt a sziget vadászokkal, számos árusítóhely, látványosság várta az érdeklődőket, közben a rendezvényre érkezett társaságok sátrainál a főzőmesterek szorgoskodtak. A vidám kavalkád hangjai közt a poharak koccanása, csendülése sem volt rendkívüli és váratlan.

– A vadászat valaha a létfenntartás, az élelemszerzés egyik alapvető módja volt. Ma az ember által korábban megbontott természeti egyensúly helyreállításának és fenntartásának eszköze, a természet- és környezetvédelemben a mező- és erdőgazdálkodással összhangban folyó gazdálkodási ág. Emellett szakma, hivatás, passzió és szenvedély - mondta köszöntőjében dr. Bodnár József, az országos vadászati védegylet alelnöke Semjén Zsolt elnök, miniszterelnök-helyettes, fővédnök nevében.

Felidézte, hogy 2010 decembere óta a védegylet és az országos kamara offenzívába ment át, ennek köszönhetően ésszerűbb, életszerűbb és a vadászok számára kedvezőbb szabályok születtek. Így például az orvvadászat bűncselekménnyé vált.
Zsigó Róbert polgármester rendhagyó módon az újbor fesztiválon is köszöntötte a vadászokat. Kiemelve, hogy egész éves rendezvénysorozat részeként üdvözli a vendégeket. A megye 3 ezer 800 vadásza nevében dr. Mészáros Attila nyitotta meg a vadásznapot. Egyúttal oklevéllel és egy festménnyel ismerte el a megyei kamarai titkár, Miklós Károly eddigi munkáját. Hangsúlyozta: évről-évre várt tradíció a közös ünneplés, a kötetlen programok során lehet beszélgetni, ami ritka alkalom a mai rohanó világban. Dr. Mészáros István, a Kalocsai Szent István templom igazgatója celebrálta a Szent Hubertusz vadászmisét.

 Kissé félve fogok hozzá a szentbeszédhez, mert már látom magam előtt a sok böszme hozzászólást ilyen-olyan internetes portálon - fogalmazott. Majd így folytatta: mi azért vadászunk, mert vadászni szükséges. Szükséges, mert a vadászat egy ősi, az emberi evolúció során rögzült ösztön legautentikusabb kiélését jelenti, amihez a vadászható állatfajok fenntartható, bölcs hasznosítása teremti meg a föltételeket. Vadászemberek vagyunk, nem azok az újgazdag puskások, egymást agyonlövöldöző felelőtlenek, akikkel úton-útfélen azonosítanak. Őket sem tagadjuk meg, türelemmel elhordozzuk és jobbítgatjuk őket, ahogy az idősebb is nevelgeti a fiatalabbat, a sokszor eszetlent. Igen, mi arra törekszünk, hogy alkalmat adhassunk egymásnak az igényes találkozásra, közös együttgondolkodásra, egymást emelő barátkozásra. Ennek a nemes szenvedélynek a vonzáskörében maradjunk meg tisztességes, jellemes, gerinces embernek, igaz vadásznak. Olyan nagy szüksége van ezen emberi tulajdonságokra szeretett hazánknak, minden közösségek, benne a vadásztársadalomnak is - mondta a templomigazgató.

A mise után kitüntetéseket adtak át, a lőverseny díjait osztották ki, esküt tettek az új vadászok. Ez remek lehetőséget biztosított a fotózkodásra vágyóknak, akik számos felvétellel örökítették meg a Nemesnádudvaron elejtett, aranyérmes gímbikát, amit a színpad előtt ravataloztak fel az ünnepi eseményre.

Forrás: Baon