szarvasbőgésJól bőgnek a szarvasbikák, időben elkezdődött a szarvasnász, szép trófeákra lehet számítani idén Tolna megyében.
A szokatlan nagy hőség, az aszály ellenére az eddig elbírált gímszarvasbika trófeák azt mutatják, hogy jó a felrakás, a trófeák fajsúlya nagy.

A vadászszezon főidényében járunk, a gímbikák bőgnek, kilövésük tart. A magyar erdők koronázatlan királyára, a gímszarvas bikára, ami a legtöbb vadász álma, szeptember elsejétől lehet lőni. A szarvasok násza a nagy meleg ellenére időben elkezdődött, a bőgés már augusztus 20-a után megkezdődött. A trófeás vadak minősége az eddigi bírálatok tanúsága szerint az idei vadászati idényben jónak mondható.

Gímszarvas Tolna megye területén megtalálható és vadászható. A szarvasbikák háremet tartanak, több, általában 3-5 tehenet (tarvadat) birtokolnak, azokat terelgetik szeptemberben. A párzásra kész tehenek távolabbi területekről is magukhoz vonzzák a magányos, háremmel nem rendelkező szerelmes bikákat, amelyek megküzdenek a háremtartóval.

A bőgéshangok különbözőek: kereső, harcra hívó, terelő, vágyakozó, erőteljesebb vagy halkabb az állat életkorától, orgánumától függően. A vágyakozással teli öblös hang nem csak vadászok szívét dobogtatja meg, de a kívülállóknak is páratlan élményt jelent.

A harc eredményeként a győztes, a legerősebb gím örökíti tovább génállományát. A bikák a bőgés ideje alatt se látnak, se hallanak, nem esznek, csak isznak, nem csoda hát, ha a nászidőszak végére szinte csonttá soványodnak, súlyuk akár 30, zsírtartalékaik 80 százalékát is elveszíthetik.

Kosaras Zoltán, a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága, vadászati és halászati osztályvezetője szerint megyénkben a gímállomány a becslések szerint 2006-tól 2010-ig folyamatos növekedést mutat, 4252 darabról 7069 darabra nőtt. Majd a 2011-es csökkenést követően, amikor 6091 példányt számláltak, 2012-re 7135-re növekedett a számuk.

A kilövési terv ehhez igazodik, ebben a szezonban összesen 3950 gímszarvas elejtését tervezik. Szabad területen a kilövésre tervezett mennyiség bikából 837, tehénből 1180, borjúból 1127, összesen 3144. Zárt területen bikából 137, tehénből 310, borjúból 365, összesen 806 az elejtésre szánt mennyiség.

A szakember az eddig elbírált 89 db gímtrófea alapján úgy látja, hogy az idei szezonban jó a felrakás, a trófeák fajsúlya nagy. Az elbírált trófeák közül 11 kilogrammos a legnagyobb, Dombóvár környékén ejtette el egy hazai vadász.

Hasonlóan nyilatkozott a Teveli Hubertus Vadásztársaság elnöke Kilvinger György is, mondván, idén jellemző volt, hogy amit az elejtendő bikák szemrevételezéskor saccoltak, annál általában egy kilóval nehezebbek voltak a trófeák. A teveli társaságnál amit akartak - mind mennyiségben, mind minőségben - azt meglövették. A 6800 hektár területen vadgazdálkodást folytató társaság már teljesítette tervét, a szezon kezdetétől 15 gímbikát lövettek meg vendégvadászokkal, tőlük egy vadász sem távozott bika nélkül.

Az idei eddigi legnagyobb trófea 9 kiló 20 gramm volt, mondta az elnök. Többek között a szép trófeáknak köszönhető, hogy évek óta visszajáró német, osztrák, olasz vendégeik vannak, a magyar vendégvadászok mellett. A vendégvadásztatást befejezve foghatnak maguk is puskát a Hubertus társaság tagjai, Tevelen, 5-6 fiatal, selejt gímbika elejtése vár rájuk.

A gímbikavadásztatás - az őzbak és vaddisznó - mellett a vadgazdálkodási ágazat egyik legfőbb bevételi forrása. Vadásztársaságok léte, fennmaradása függ attól, hogy a gímszarvasbika szezon mennyire eredményes, mekkora hasznot hoz. Pénzügyi szempontból a bőgés ideje alatti sikeres vadászatok alapozzák meg a következő évet. Ezért a vadásztársaságok jól felfogott érdeke, hogy a vadászatok minél eredményesebbek legyenek, lehetőleg minél több golyóérett gímszarvas bika kerüljön puskavégre.


Tavaly a tervezettnél kevesebb gímbikát lőttek


Az elmúlt vadászati szezonban szabad területen a 709 lelövésre tervezett gímszarva bikából 581, a 1156 tehénből 1065, a 1046 borjúból 1063, a tervezett 2911 darabból összesen 2709 került terítékre. Zárt területen a 125 elejtése tervezett bikából 107, a 246 tehénből 332, a 255 borjúból 332, a tervezett 626 egyedből összesen 771 volt a terítékre hozott mennyiség. A megye területén a tervezett 3537-ból összesen 3480 gímszarvast ejtettek el, tájékoztatta lapunkat Kosaras Zoltán vadászati és halászati osztályvezető.


Nagy szakértelmet követel a bikavadásztatás


A bikavadásztatás komoly felkészülést, szakértelmet kíván. Elejtés előtt alaposan szemrevételezni kell a vadat, hogy lőhető-e, meg kell becsülni a korát, a súlyát, az agancsát. A bőgés előtt rendszeres vadmegfigyelést kell végezni, felmérni a gímszarvasok kedvelt beálló-, legelő- és ivóhelyeit, váltóit (ez azt a helyet jelenti, ahol az erdőből kijönnek szürkületkor a szabad területekre, legelőkre, mezőgazdasági területekre, majd reggel visszatérnek.) A bőgőhelyre beálló bikákat általában meg tudja nézni a vadász, míg a tarvadakat kereső agancsosokat már kevésbé.

Forrás: Teol