két kerékenA NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. amellett, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezel, a környezeti nevelést is fontos feladatnak tartja.

Mi azt valljuk, hogy a környezet megismertetéséhez, az eredményes közjóléti munkához nem feltétlenül van szükség drága beruházásokra. Igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek során a gyerekeket megismertetjük az erdő élővilágával, az erdészek munkájával és a fenntartható erdőgazdálkodással. Példa erre a NYÍRERDŐ-jutalomtúra, amelynek során idén tavasszal a debreceni Bolyai János általános iskola diákjai a Gúthi és a Nyírbátori Erdészetbe látogattak.

Hagyományteremtő szándékkel „Két keréken a NYÍRERDŐ-vel” elnevezéssel kerékpártúrát szerveztünk szeptember utolsó szombatján gyerekek számára. Megkerestük az ötlettel Debrecen és Fehérgyarmat város önkormányzatát, akik segítettek a szervezésben. A hajdúsági megyeszékhelyen a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény valamint a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola tanulói vettek részt a programon. Nevelőkkel és kísérőkkel együtt több mint harmincan vállalkoztak a mintegy húsz kilométeres kerekezésre a Debreceni Erdőspusztán. Fehérgyarmaton a Kölcsey Ferenc Református Iskola, Óvoda és Bölcsőde valamint a Bárdos Lajos Általános Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak egy-egy csoportja, összesen több mint harminc kerekes vett részt a Túristvándiig tartó erdei kiránduláson – ismertette Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója, a rendezvények ötletgazdája.

Debrecenben elsőként az Ördögárkot, az ókori védőműrendszer maradványait nézték meg a fiatalok. Ezt követően megcsodálták a Fancsikai kilátóról eléjük táruló panorámát, majd tettek egy nagy sétát az erdőben. Sokan életükben először most láttak gyérítést és farönkökből álló sarangot, emellett alkalmuk nyílt kipróbálni az évgyűrűszámlálást is.

A program a Bánki Tájház és Arborétumban zárult, ahol nemcsak az Erdőspuszták történetével ismerkedtek, de megkóstoltak egy vaddisznópöröltet is. Fehérgyarmaton megnézték a Szatmár-Beregi Tájvédelmi körzet részének számító Kömörői erdőt, ahol a természetközeli erdőfelújítás módszereiről is hallottak. Az ebédre feltálalt vaddisznópörköltöt pedig már a Túr partján fogyasztotta el a társaság. A programok kapcsolódtak a XVI. Erdők Hete rendezvényeihez – mondta Szalacsi Árpád.