vadászMegújult a Csámpai Béri Balogh Ádám Természetvédő és Vadász Társaság idén. Elnökké Müller Ferencet, titkárrá Plaveczki Viktort választották, a társaság új vadászmestere Kardos Zoltán lett.

Müller Ferenc a társaság elnöke kiemelte, hogy a vadásztársaságok, így a Csámpai Béri Balogh Ádám Természetvédő és Vadász Társaság, működését szabályozó vadászati, adó és egyesületekre vonatkozó törvények módosítása elengedhetetlenné tette a megújulást. Esetükben ehhez társult a generációváltás, s ezzel együtt egy szemléletváltás is, amely nem csak az eddigiektől eltérő vadgazdálkodásban, hanem új programokban is megnyilvánul.

Szervezetük jelenleg huszonhárom tagot számlál, többségük paksi, azon belül is csámpai – egyebek mellett ez támasztotta alá, hogy a nevükben is megjelenítsék Csámpát, hiszen területük, vadászházuk is itt, az atomerőmű mellett fekvő, Pakshoz tartozó településhez köti őket. Müller Ferenc kiemelte, hogy a Paksi Atomerőművel jó szomszédságban élnek évtizedek óta. Az elnök hozzáfűzte, hogy háromezer hektáros területük szerencsére gazdag és egészséges vadállománnyal büszkélkedhet, a vonuló vadak – így a gímszarvas – szívesen tartózkodik a területen.

Ez fokozottabban igaz az idei évre, amely a kedvező időjáráson túl, a körültekintő vadgazdálkodásnak köszönhető. Igen nagy gondot fordítanak a vadak takarmányozására mind mennyiség, mind minőség tekintetében. Etetőket, sózókat, dagonyákat telepítettek, ügyelve arra, hogy a vadak jól érezzék magukat a területen.

Újdonság az is, hogy rendszeresen szerveznek közös bejárást, amelyen a tagság zöme részt vesz. Ilyenkor végig pásztázzák a vadászterületeket, feltérképezik a tennivalókat, megnézik az elvégzett munka eredményét, döntenek a további intézkedésekről. A legutóbbi összejövetelt, közgyűléssel egybekötve az elmúlt hétvégén tartották.

Forrás: Teol