kerékpártúraKerékpártúra, színes programok, több száz résztvevő.
A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Napot Nyíregyházán a Sóstói-parkerdőben, az Erdei Tornapályánál.

A programsorozat részeként került sor a „Két keréken a NYÍRERDŐ-vel” elnevezésű, hagyományteremtőnek szánt kerékpártúrára. Felvettük a kapcsolatot Nyíregyháza város önkormányzatával, akik segítettek az előkészítésben. Közel harminc diák, a Krúdy Gyula Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Zrínyi Ilona Gimnázium fiataljai vettek részt a túrán. Erdészek vezetésével ismerkedtek a Sóstói-erdő élővilágával, az itt dolgozók munkájával. Hasonló programokat szerveztünk ősszel Fehérgyarmaton és Debrecenben is – mondta Szalacsi Árpád, vezérigazgató, a rendezvény ötletgazdája.

A NYÍRERDŐ Nap a XVI. Erdők Hete országos programsorozathoz kapcsolódott, amelynek jelmondata: „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” – erről beszélt Juhász Lajos, az erdészeti társaság műszaki vezérigazgató helyettese a megnyitón.

Az egész napos rendezvényen az érdeklődőknek alkalmuk nyílt arra, hogy alaposan megismerjék az erdészek hétköznapjait. A többi között „makkvetés-túrán” vehettek részt, évgyűrűt számlálhattak, erdészeti munkákkal és hagyományokkal ismerkedhettek, vadászati trófeákat nézhettek meg.

Ezen kívül madárgyűrűzés, kézműves foglalkozás, íjászat, tájékozódási futás, erdei lovaskocsizás és filmvetítés várta a kicsiket és nagyokat. A gyerekek menetlevéllel a kezükben járhatták végig az egyes állomásokat, ahol játékos feladatok (évgyűrűszámlálás, vadászat, bodzasípfaragás, fakorongra festés, termésfigura készítés) várta őket. A fiatalok állathangutánzó versenyen is részt vehettek, a felnőttek pedig rönkhajításban tehették próbára erejüket.

Az erdővel és az erdei termékekkel kapcsolatos kézműves vásár és bemutatók is voltak, az „erdei büfében” erdei terméseket, szörpöket, gyógyteákat lehetett megkóstolni. Sor került a már hagyományos NYÍRERDŐ családi futásra és az óvodások „Süni”-futására is. A rendezvényt kulturális programok, koncertek színesítették.

Forrás: ForestPress