halálos gombamérgezésEgy háromtagú család került kórházba, mert mérgező is volt a maguk által szedett erdei gombák között. Az anya elhunyt.
Mint kiderült, nem ez az első eset idén, sőt. Már 17-en szenvedtek mérgezést, és ez a második haláleset.
A hirtelen berobbant gombaszezonnak újabb áldozatai vannak, vasárnap egy háromtagú család került kórházba, mert feltehetően mérgező is volt a saját maguk által szombaton szedett erdei gombák között.
A családot a szigetvári kórházba szállították, azonban a 43 éves anyát és 23 éves lányát még aznap továbbszállították Budapestre, mert súlyosbodott az állapotuk. A családanyán – aki a vajszlói iskolában dolgozott – már itt sem tudtak segíteni, nem élte túl a mérgezést. A lány továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van. A családapa állapotát nem ítélték annyira súlyosnak, így őt jelenleg is a Szigetvári Kórházban ápolják.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt nagyszámban jelentek meg a gombák az erdőn és a mezőn, a vajszlóiak tucatnyian gyűjtik az erdő ajándékát egyrészt saját maguknak, másrészt eladásra. Vajszlón nincs gombavizsgálat, így mindenki csak a saját ismereteiben bízhat, a helyiek szerint a 46 éves férfi is tapasztalt gombaszedő volt.   
A szakemberek szerint a forró és száraz nyár nem kedvezett a gombatermésnek, az elmúlt hetek csapadékos, majd enyhe időjárása azonban igen. A Dunántúli Napló információi szerint ez már nem az első eset, amikor gombamérgezéssel kerülnek családok a kórházba, illetve már történt halálos mérgezés is.

A Szigetvári Kórház belgyógyász főorvosától kapott információk szerint az elmúlt néhány hétben már 17 felnőtt és egy gyermek került gombamérgezés tüneteivel az intézménybe. A legtöbb esetben  – 15 betegnél – hányás-hasmenéses tünetek jelentkeztek, azonban két esetben a gyilkos galóca halálosnak bizonyult.
A főorvos felhívta a figyelmet, hogy a nagy szárazság és hirtelen sok csapadék miatt a gombáknak idén furcsa, a megszokottól eltérő alakjuk is lehet, éppen ezért a tapasztalt gombázókat is megtévesztheti.
Hangsúlyozta, éppen ezért nem szabad bizonytalan forrásból származó gombát fogyasztani, hanem csak olyat, amit vizsgázott gombaszakértő is ellenőrzött.

Forrás: Dunántúli Napló