vadászatHazánkban kötelező feladat a vadgazdálkodás, aminek résztevékenysége a vadászat.

Törvény írja elő: „A vadászati jog: a vad, valamint élőhelyének védelmével és a vadgazdálkodással kapcsolatos, továbbá a vadászterületen szabadon élő vadnak az arra jogosult által történő elejtésére, elfogására, a hullatott agancs, valamint a vadászható szárnyas vad tojásának gyűjtésére, továbbá az elhullott vad tetemének e törvény szerinti elsajátítására való kötelezettségek és jogosultságok összessége.” Mindebből látszik, hogy a vadászatnak nem csak "élmény” oldala van, hanem fokozott szakmai és anyagi felelősséggel is jár. A vadásznak sok mindent tudnia kell, számos ismeretet elsajátítani, alaposan felkészülni elméletből, gyakorlatból mielőtt kezébe veheti a puskáját, becserkelheti a vadat.

– A kérdésre, ki lehet ma Magyarországon vadász, kétféleképpen lehet választ adni – mondja dr. Király István, a Tolna megyei Vadászkamara titkára. Az egyik megközelítés szerint a jogszabályi feltételeket kell ismerni. Ezek szerint betöltött 18. életév, állami vadászvizsga és természetesen vadász lőfegyver megszerzése a feltétel.

A másik megközelítés kicsit hosszasabb és egzaktabb. Az igazi vadászok szerint ugyanis a jogszabályi feltételek teljesítésével az illető még csak puskás ember lesz, a vadásszá válás folyamata ennél jóval több.

A jelenlegi állami vadászvizsga rendszer több modulból áll, komoly felkészültséget igényel a sikeres teljesítése. A vizsga három elméleti és két gyakorlati elemből tevődik össze, amelyek között állattani ismeretekről, a vadászat gyakorlatával és a fegyverekkel kapcsolatos széleskörű ismeretek elsajátításáról kell számot adnia a jelölteknek. Komoly súlyt kapnak azok a témák, amelyek ismerete szükséges a balesetmentes vadászathoz, a természeti értékek (védett fajok) és a vadállomány védelméhez. Ezeket az ismereteket ellenőrzi az írásbeli vizsga legtöbb kérdése is.

A vadászszövetség által szervezett felkészítő előadásokat magasan kvalifikált szakemberek tartják, akik a vadgazdálkodással kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek terén napra készek. Az előadásokon lelkiismeretesen részt vevő, konzultáló személyek eredményes vizsgaaránya az elmúlt évek folyamatosan növekedő színvonalának köszönhetően 80 és 100 százalék között van.

– Ha valaki vadászat terén, mint sportvadász, korrekt ismeretekre kíván szert tenni, akkor azokat a megyében egyedül a kamaránál kaphatja meg. Megújult környezetben, magas technikai színvonallal állunk a vadászat tevékenységének megismertetése terén az érdeklődők rendelkezésére – mondta dr. Király István.

A Tolna Megyei Vadászszövetség szervezésében a következő vadászvizsgára felkészítő tanfolyam idén november 10-én indul Szekszárdon, a vizsga december 4-én lesz. A 48 órás képzés négy hétvégén történik, pénteki és szombati napon. Bővebb információ a 06/30-239-4640 telefonszámon kapható.

Forrás: Teol