nyári lúdEgérinvázió ellen a menyét lehet az igazi megoldás. Módosult a védett fajok köre. Védett lesz például a kerceréce, viszont vadászható lesz a nyári lúd.
Módosult a hazánkban védett és fokozottan védett fajok köre. A tárcának a vadászati és vadgazdálkodási szervezeteket is bevonó megállapodása alapján védett faj marad az egerészölyv, a barna rétihéja, a héja, a holló, a vadgerle, a fenyőrigó, a fürj és a nyuszt. Természetvédelmi oltalom alá kerül a menyét.

Bizonyos madárfajok felkerültek a védett fajok listájára: a jövőben oltalom alatt áll a vonuló-telellő csörgő- és kerceréce. Vadászható lesz a nyári lúd. A Körös-Maros Nemzeti Park zoológiai felügyelője, Szelényi Balázs - elmondta, az 50 ezer forintos természetvédelmi érteket képviselő csörgőrécével Békés megyében a Körösökön és a Biharugra környéki halastavakon találkozhatunk.

A kerceréce legnagyobb vonuló telelő állománya jobbára a Dunán és a Balatonon lelhető fel. Télen néhány száz vonuló madár látható a biharugrai halastavaknál - fejtette ki a szakember. Megerősítette, hogy októbertől valóban vadászhatóvá vált a nyári lúd. Az egyeztetésen a szakmai érvek elemzését követően jutottak arra, hogy a megerősödött állományú nyári lúd vadászata - szigorú szabályozás és gyakori felülvizsgálat mellett - lehetséges.
A nyári lúd fészkelő faj az ország több megyéjében, s az állomány okozott már mezőgazdasági kárt, megdézsmálta a vetés területeket.

Védetté nyilvánították továbbá a mezőgazdaság szempontjából fontos pocok- és egérpusztító menyétet is.
Menyéttel ritkán találkozni, rejtett életet él a füves puszták melletti bozótosokban, erdei tisztásokon, de lucernán is előfordul.
A 60-150 grammos kis ragadozó egy egérlyukban is elfér - tudtuk meg Szelényi Balázstól.

- Nem tudom, ennek a hírnek örülnek-e az apró jószágok tartói, hiszen képes megtizedelni a kis állat a baromfiudvarok lakóit - nyilatkozta lapunknak Molnár Árpádné, aki az egyik földtulajdonosi közösség
elnöke. Hangsúlyozta, változó, mikor és mi pusztít a földjeiken. Idén tavasszal egérinvázió miatt voltak dühösek.
Vagy a hörcsög vagy az egér okoz fejtörést. A rágcsálók alaposan kiritkítják a vetést.
Ezt erősítette meg Dénes József is, aki egy mezőgazdasági kft. vezetője. Területükön 2008-ban volt emlékezetes az egérinvázó, de minden évben védekeznek ellene. Menyétet alig látnak a térségben, remélik, majd nő a számuk.
Érdekesség, hogy októbertől a földi kutya természetvédelmi értéke az eddigi 500 ezer forintról 1 millióra emelkedett. Érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon nem túlzottan sok példány fordul elő e se füle, se farka, se szeme, rózsaszín orrú, védelemre szoruló emlősfajból, amely valóban különlegesnek számít.
- Fokozottan védett természetes gyepeken, klasszikus élőhelyeken fordul elő. Ritkaságának köszönhetően nagyon értékes -mondta Szelényi Balázs, jelenleg újabb élőhelyei után kutatnak.

Forrás: Heves Megyei Hírlap