vaddisznóElszaporodtak a vaddisznók Somogyban, már az sem ritka, ha a nagytestű állatok bemerészkednek a lakott területre is. Annak ellenére sok a vaddisznó, hogy országos viszonylatban is gazdag a teríték.
Csakhogy az aszály miatt lecsökkent a táplálékot adó területek száma, így kénytelen merészebben elemózsia után kutatni a vaddisznó.

Egyre merészebbek a vaddisznók, már Somogyban is volt arra példa, hogy házak közé merészkedtek az egyébként félénk jószágok.

Kemenszky Péter, fővadász, Somogy Megyei Vadászok Szövetsége:
- Különösen most, hogy volt ez a száraz nyár és ősz, ott a hulló gyümölcsre rendszeresen bejárnak a vaddisznók a kertekbe. A Zselicben van olyan rendezetlen vadászati jogviszonyú terület, ahol egy ház udvarán kellett két hete agyonlőni egy vaddisznót, mert ő úgy gondolta, hogy ott szerzi be a táplálékát.

Ez persze nem azt jelenti, hogy elszaporodott az állomány, - mondja Kemenszky Péter, hanem arról van szó, hogy a táplálkozáshoz szükséges élettér szűkült be. A gazdák arra panaszkodnak, hogy a kukoricatermés 40%-a kiesett, - mondja a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének fővadásza - így aztán nem meglepő, ha a vaddisznók által okozott kár jobban fáj a termelőknek.

Kemenszky Péter, fővadász, Somogy Megyei Vadászok Szövetsége:
- Ez lehet, hogy így van, hiszen a gazdák az aszály miatt érzékenyebbek. De nem biztos, hogy a vaddisznólétszám nő meg. A 6-7 ezer forintos kukoricaár és ez a kármennyiség a vaddisznóállományra nyom bélyeget természetesen a vadgazdák mindent megtesznek, hogy ezt a létszámot kordában tartsák.

A terítékre hozott vaddisznók száma is ezt bizonyítja, hiszen az országos teríték 10%-a Somogy megyében realizálódik.

Kemenszky Péter, fővadász, Somogy Megyei Vadászok Szövetsége:
- Az éves tervekben, ha a becsült vaddisznó állomány 100-120 százalékát meglőjük, még akkor is ugyanannyi kint marad. Ez ugye furcsán hangzik, de a malac szaporulat az meglehetősen számos lehet. Ennek ellenére több, mint 13 ezer darabot ejtünk el a megyében és ez az országos vaddisznóterítékhez képest 130 ezerhez mindenképpen egy nagy szám.

S, hogy mi az oka annak, hogy Somogy vaddisznó nagyhatalomnak számít? Az életfeltételek megfelelőek a bérvadásztatás szempontjából második legfontosabb nagyvad számára. Az pedig nem csak a vadászatra jogosultakon múlik, hogy bemerészkednek -e egy faluban a vaddisznók, avagy sem.

Forrás: Somogy TV