angliai rőkavadászatA közismert videómegosztó portálon akadtam a következő felvételre. A nem egészen 8 perces videó Angliában készült, ottani vadászok által.
A megértéséhez angol nyelvtudás szükséges, de enélkül is élvezhető képsorok...ha másért nem is, de példaként az ottani viszonyokról mindenképp ( a táj, a használt eszközök, stb. stb.)

Érdekesség, amilyen kiemelt figyelmet fordítanak a róka vadászatára. Túlzottan messzemenő következtetéseket persze nem szabad ebből levonni, lehet csak a két szereplő külön szenvedélye egy-egy vörös frakkos elejtése.

A használt fegyver egy .243 Winchester Super Short Magnum, aminek legelőnyösebb tulajdonságaként a sebességét említik - ezáltal kiválóan alkalmas e célra.

Amit viszont a leginkább érdekesnek és kiemelendőnek találtam videóból, és ami vadgazdálkodási szempontból is érdekes: a 7. perc előtt pár másodperccel kezdődik a befejező jelenetsor, amiben vadásztársunk a róka elejtésének története mellett beszél ennek szükségességéről is. Tapasztalatai szerint egy róka hetente 1-2 fácánt kap el, ami éves szinten pár száz madarat jelent. Konkrét számok ugyan nem hangzanak, de véleménye szerint egy év alatt a fácánállományt minimum 10%-os veszteség éri a rókák ragadozása miatt.
Mindezeknek, és persze saját tapasztalatainknak tükrében is egyetérthetünk az utolsó mondattal, ami szabad fordításban nagyjából így fest: "minden egyes sikeres rókavadászat hasznos dolog"



Forrás: Vadgazdálkodás.blogspot.hu