sefag beruházásKözel kétéves fejlesztési folyamat zárult le a napokban a Lábodi Vadászerdészet területén, melynek keretében turisztikai célú beruházások valósultak meg.
A horvátországi, Našicei Erdőgazdaság és a SEFAG Zrt. – együttműködve a Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesülettel – közös pályázat keretében álmodta meg a lábodi térség természeti értékeinek bemutatását segítő projektet.

A pályázat a horvát oldalon a lisičinei arborétum növénykultúrájának és infrastruktúrájának helyreállítását és fejlesztését, valamint az arborétum bemutatását és promóciójának kiépítését, a magyar oldalon a petesmalmi „Studinka” erdész-vadászház felújítását, természetismereti központtá alakítását és Nagysallérban egy vadaspark létesítését, valamint egy Petesmalomtól Sziágyig vezető, közel tíz kilométer hosszú tanösvény kiépítését tűzte ki célul. A napjainkra megvalósult létesítmények ünnepélyes avatására október végén került sor.

Mára a Természetismereti Központ a tradicionális formákat megőrizve új köntösben emlékeztet a régi időkre, a kis vadászlak híres lakóira, vendégeire. A híres lábodi vadgazdálkodás alapító „urára”, dr. Studinka Lászlóra, a nemzet nagy vadászírójára gróf Széchényi Zsigmondra, és a jó barátra, báró Schell József grafikus-festőművészre, kinek keze nyomát megőrizték az ősi falak és a gondos utódok.
A vadasparkban megcsodálhatjuk a térség kérődző állatait: gím- és dámszarvasok, őzek, valamint muflonok figyelhetők meg. Az erdei iskolát és a természetismereti központot összekötő tanösvény ismeretterjesztő táblái a változatos belső-somogyi táj természeti értékeit, érdekességeit mutatják be a turistáknak. Az ismeretterjesztő anyagokat az erdészeti társaság munkatársainak természetfotói illusztrálják, a szerkesztők pedig „Tudod-e?” rovattal kedveskedtek a legkisebbeknek.
Az avatásokat követően az Alexandra Vadászházban rendezett projektzárón, Barkóczi István, a SEFAG Zrt., vezérigazgatója és Vlatko Podnar, a Našice Erdőgazdaság igazgatója vonta meg a beruházások mérlegét.

Forrás: ForestPress