szarvasbőgésEredményesnek mondható szarvasbőgési időszakon van túl az Északerdő Zrt., vadászterületeiken közel száz szarvasbika került terítékre – mondta el Szentléleki Tibor, a társaság vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője.
A legnagyobb bikát Zemplénben, a társaság tállyai vadászterületén ejtették el, mintegy nyolc és fél kilogrammos trófeával.

Mint ismert, a vadászati szezon – jellemzően - őszre, télre esik, a tavasz és a nyár utódnevelési, kíméleti időszak. A vaddisznó – és például a róka – egész évben vadászható, a többi fajoknál nagyon szigorúan meg van szabva, melyik időszakban milyen állatot lehet elejteni. Hol kell megakadályozni a túlszaporodást, a hím- és nőivarú egyedek arányának az eltolódását. Miskolc környékén számos helyen vannak vadászatra alkalmas területek: a Bükkben inkább a nagyvadak – szarvas, őz, vaddisznó - míg a Sajó völgyében a nyulak, fácánok a jellemzők.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 119 kijelölt vadászterület van és mintegy 3600 vadász. Természetesen nem lövöldözhet bárki az erdőben, akinek kedve van, előzetesen komoly vadászati- és fegyvervizsgákat kell tenni, orvosi, pszichológiai vizsgálatokon átesni. Egy többé-kevésbé alkalmas felszerelés – golyós és sörétes puskákkal, távcsövekkel, megfelelő ruházattal, kiegészítőkkel - több százezer forintba kerül, s az éves vadászjegy sincs ingyen. Az egyesületekben tagdíjat kell fizetni, és egyéb járulékos költségek is adódnak, úgyhogy nem a legolcsóbb mulatságról van szó.

Persze, vannak más lehetőségek is, például a bérvadászat. Szentléleki Tibor, az Északerdő Zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, ebben az esetben külön árjegyzék segítségével, előzetesen leegyeztetett időpontban lehet megrendelni vad vagy vadak elejtését, egy-egy megadott területen. Ez a vadászati forma nem igényel beruházást, a vendég azt fizeti, amit sikerül terítékre hoznia. Akár egy vadmalac elejtésére is lehet szerződni, ami a vadhús elvitele mellett sem kerül többe néhány tízezer forintnál. - Társaságunk szívesen látja bérvadászatra az ez iránt érdeklődő vendégeket - azokat is, akiknek anyagi lehetőségei esetleg nem teszik lehetővé egy borsos vadásztársasági tagság fenntartását. Alacsonyabb és magasabb díjtételű vadak elejtését egyaránt meg lehet rendelni – hangsúlyozta az osztályvezető.

Az Északerdő Zrt. mintegy 107 ezer hektár állami erdővagyon kezelését végzi a megyében. A társaság nyolc többségi állami tulajdonú vadászterület alakított ki, összesen mintegy 89 ezer hektáron. Ezek a Bükk, az Aggteleki karszt és a Zemplén jelentős részét magukba foglalva, illetve az Upponyi hegységben és a Csereháton terülnek el.

Vadászterületeinket évente több száz bel- és külföldi vadász látogatja. Ezek között vannak olyanok, akik folyamatosan, hosszabb távú szerződéssel jönnek, s olyanok is, akik eseti jelleggel veszik igénybe szolgáltatásainkat. Jelenleg a belföldi vadászvendégek aránya a magasabb, bár a szarvasbőgési időszakra és a téli vaddisznó hajtóvadászatokra még mindig több külföldi vadász érkezik hozzánk – tudatta Szentléleki Tibor.

A meleg, csapadékszegény nyári időszak negatívan befolyásolta a szarvasbikák „agancsfelrakását”, így kiemelkedő trófeákról eddig nem lehet beszámolni a területen. Az Északerdő Zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a vadászterület hegyvidéki jellege miatt az itt élő vadállomány minősége általában is elmarad a dunántúliakétól: az itteni vadászterületek fő vonzereje nem az elejthető vadak trófeaméretében, hanem a rendkívül szép természeti környezetben rejlik.

Forrás: Minap