komoly károkat okoznak a rókákHa november, akkor vadászati szezon. Aktuális tehát a kérdés: vidékünkön hogyan készülnek az idényre?
Erről is nyilatkozott lapunknak Olekszandr Veisz, a megyei vadász- és horgászszövetség elnöke.

– Mettől meddig tart a szezon és mire lehet vadászni?

– Az engedélyezés kérdése még nyitott, lényegében most nem vadászunk. Várjuk a megyei tanács ülését, ami november 16-án lesz. Reméljük, felelős döntés születik a kérdésben. Engedélyünk lesz nyúl, vaddisznó, őz kilövésére. Feladatunk a farkas- és rókapopuláció csökkentése, melyek súlyos anyagi károkat okoznak az embereknek.

– Mi a helyzet az állatok etetésével?

– A rendelkezések szerint kötelesek vagyunk ellátni őket kukoricával, különböző magokkal, szénával. Ha az anyagi keret nem fedezi a kiadásokat, akkor a tagok is hozzájárulnak a költségekhez.

– Milyen engedélyek kellenek a vadászathoz?

– A hatályban lévő ukrán törvények értelmében állami hivatal által kiállított igazolványra van szükség. Ezenkívül egy vadállatokra vonatkozó ellenőrző kártyával, valamint kilövő lapokkal és licenccel kell rendelkezni, melyeket az erdőgazdálkodási ügynökségtől lehet beszerezni. Egy vaddisznó kilövése 600 hrivnyába kerül, ami elég tetemes összeg, fi­gyelembevéve, hogy bármi közbejöhet, ami meghiúsíthatja a sikeres vadászatot. Megoldás lenne, ha csökkentenék az árát, vagy hosszabb időre lenne érvényes.

– Mekkora a tagsági díj?

– 350 és 750 hrivnya között mozog.

– Milyen szabályok vonatkoznak az otthon tartott fegyverekre?

– Fegyvertartási engedélyt csak a belügyi szervek adhatnak ki. A fegyvert, illetve fegyvereket el kell zárni, hogy illetéktelenek ne juthassanak hozzá. Két lőfegyvernél már kötelező a riasztóberendezés felszerelése.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó