ellenőrzés az erdőbenA hideg beálltával fokozott ellenőrzéseket tartanak az erdőben, hogy megelőzzék, illetve megakadályozzák az esetleges falopásokat.
– Az elmúlt évek tapasztalata szerint a kemény fagyok beálltával és a karácsonyt megelőző időszakban megszaporodnak a tűzifa- és a fenyőfalopások – közölte Szabó Jenő alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság első embere.

– Többnyire az erdők már kivágott és összerakott fáit dézsmálták meg a tolvajok, akik ellen – az elvitt famennyiségtől függően – szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményeztünk. A falopások visszaszorítása érdekében a rendőrség már korábban is együttműködési megállapodást kötött a Tanulmányi Erdőgazdasággal, amelynek eredményeképpen tavaly jelentősen visszaesett a bejelentések száma. Ezt az eredményt kívánjuk megőrizni. Az akciókba bevontuk a soproni polgárőrséget is.

– A járőrszolgálatok mind a soproni, mind pedig a sík vidéki erdészetet érintik – vette át a szót dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója. – Összesen tizenhétezer hektár erdőterület védelmét kell biztosítanunk, ami komoly feladatot jelent az érintettek számára.

Megerősítem Szabó Jenő álláspontját, sikeres az együttműködés a rendőrséggel és a polgárőrséggel, ám éves szinten még így is több millió forintra tehető a falopásból eredő kár nagysága. A közös akciók nemcsak ezek megelőzését célozzák, hanem a parkerdő rendjének fenntartását, illetve a sajnálatos módon egyre csak szaporodó illegális szemétlerakások megakadályozását is – zárta az igazgató.

Forrás: Kisalföld