falopásA tolvajok válogatás nélkül vágják ki fákat a téli hónapokban, több millió forintos kárt okoznak erdészeteknek, erdőtulajdonosoknak.
Évente 10-12 millió forint kárt okoznak az állami erdőkben és a magánerdőkben a fatolvajok. A hideg napok beálltával különösen megnő a falopások száma. A tolvajok nemcsak a lehullott, száraz gallyakat szedik össze, hanem válogatás nélkül vágnak ki fákat is. Sokan saját célra, a hideg lakás fűtésére használják fel az így megszerzett hasábokat, de vannak olyanok is, akik anyagi haszonszerzés céljából faluról falura járva autóról árulják a tüzelőanyagot.

Kilátástalan küzdelem
A fatolvajok elleni harcot kilátástalannak tartja mindaddig dr. Gutay István, a Tiszadobi Polgárőr Egyesület elnöke, amíg nincs egységesebb és hatékonyabb fellépés a hatóságok részéről.
– Nehézkes az ügyintézés, a fa ellopásától a felelősségre vonásig nagyon sok idő telik el – mondta el érdeklődésünkre véleményét és tapasztalatát dr. Gutay István, aki maga is erdőtulajdonos. – A helybeliek nevet adtak az erdőknek, de amikor feljelentésről van szó, a rendőrségnek így nem elég, utána kell még nézni a helyrajzi számnak. Ugyanakkor az emberek számára bocsánatos bűn a falopás, jobban megbocsátanak, mintha kertből vagy épületből lopna el valamit a tettes. Sőt, az átlag emberek gyakran vásárolnak is ilyen fát, holott jól tudják, vagy legalábbis sejtik, hogy illegális eredetű.

Világosban vágnak, sötétben szállítanak
– Az én erdőmből is eltűnik jelentős mennyiségű fa évről évre, s még engem tesznek felelőssé, ha egy ellenőrzéskor a biztosok nem találják a megfelelő famennyiséget. Az egyetlen megoldás az lenne, ha éjjel-nappal őrök védenék az erdőket, de ezt meg lehetetlen megvalósítani. A mezőőrséget jó lenne visszaállítani, de ahhoz minden gazdának, tulajdonosnak össze kellene fognia Tiszadobon. Az erdészek a rendőrséggel, a polgárőrséggel összefogva ütemterv szerint szoktak razziákat tartani, ám azok kampányjellegűek, míg a falopások folyamatosak. Gond az is, hogy a kitermelés és az elszállítás elválik egymástól: a tolvajok nappal kivágják a fákat, éjjel pedig elszállítják. Volt, hogy szembejött velem a tettes az erdőben, de nem volt nála se fa, se szerszám. Beljebb megtaláltam az erdőben a motoros fűrészt, de hiába vittem el a rendőrségre, azt önmagában nem lehetett elfogadni bizonyítéknak…

Több idő az erdőben
A mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezelő NYÍRERDŐ Zrt. a téli időszakban jelentkező falopások ellen több intézkedést tervez megvalósítani.
– Alapvetően a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. A kerületvezető erdészek, vadászok a szokásoshoz képest is több időt töltenek az erdőben, több védelmi szolgálatokat látnak el. Különösen ügyelünk a védett területeken történő illegális fakivágások, természetvédelmi értékeket károsító tevékenységek megelőzésére, megakadályozására – tájékoztatta szerkesztőségünket Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. – A fakitermelési területeken a keletkező készleteket igyekszünk minél előbb értékesíteni, illetve őrzött területekre beszállítani. Település melletti erdők esetében a polgárőr szervezetek erdőőrzési feladatokat látnak el. Kritikus területeken a rendőrséggel együtt terepen járőrözünk, faszállítmányokat igazoltatunk. A vadászok és a mezőőrök szinte kollegiális segítséggel adnak információkat a gyanús fakitermelésekről, a szállítójármű mozgásokról. Köszönetet kell mondani minden állampolgárnak, aki az erdőt védve a káros hatások ellen bejelentést tesznek az erdészeteinknél. A megelőzésre jó példa Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Fehérgyarmati Erdészet, ahol rendőrök, mezőőrök, polgárőrök, vadászok, polgármesteri hivatalok dolgozói erdészekkel együtt vesznek részt ellenőrzési akciókban.

Tudatosítani: a falopás is bűn
– A hűvösebb idő beálltával ezek a vizsgálatok sűrűsödnek. Éppen a napokban született megállapodás arról, hogy ezután heti rendszerességgel lesznek közös járőrözések az erdőterületeken, illetve azok közvetlen közelében. Ezentúl minden hónapban tartunk egy nagyobb, átfogó akciót is. A megyei rendőr-főkapitánysággal korábban együttműködési megállapodást kötöttünk, ezt minden évben felülvizsgáljuk. A következő időszakban szeretnénk közösen több ellenőrzést is szervezni a megyében. Tudatosítani kell az emberekben, hogy a lopás, így a falopás bűn. Az erdő egy nemzeti kincs, közös felelősségünk ennek megőrzése – tette hozzá a vezérigazgató.

Tulajdon elleni szabálysértés
A statisztikai adatok alapján az illegális fakitermelés évente 300-500 ezer köbméterre tehető.
– A hideg idő bekövetkeztével előtérbe kerül, éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk az illetékességi területünkön meglévő erdőterületek vagyonvédelmére, a falopások megelőzésére – nyilatkozta lapunknak Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Folyamatosan és visszatérően ellenőrizzük a polgárőrökkel, az erdészekkel, a hal- és vadőrökkel együttműködve, közös szolgálatot ellátva az erdős területeket. – A falopáson tetten ért személyeket a rendőrség tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt legtöbbször szabálysértési őrizetbe veszi és gyorsított eljárásban, azaz 72 órán belül bíróság elé állítja, a büntetés pénzbírság, de akár elzárás is lehet – mondta a szankciókról a főhadnagy.

Kedvező áron kínálják
A rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetők az ellopott fák egy részét saját felhasználásra, tüzelésre viszik el, de olyan is előfordul, hogy eladásra szánják és így próbálnak meg pénzhez jutni, becsapva további személyeket. Az alkalmi fatolvajok a kistelepüléseket platós tehergépkocsival járva árulják a lopott portékát. Sajnos, a hihetetlenül kedvező áron kínált „termékből” sokan vásárolnak és a vevők többsége, csak később döbben rá, hogy csalás áldozatává vált. Ezekre az adás-vételekre jellemző, hogy sokkal kevesebb mennyiségű tűzifát adnak át, szállítanak le a vevőnek kialkudott vételár fejében.. További veszélyeket rejt magában az a tény, hogy a tűzifa lepakolása során – melyet 2-3 ember is végez – lehetőség nyílik a lakóépület szemrevételezésére, ahonnan a tulajdonos figyelmét elterelve különböző értéktárgyakat, készpénzt is eltulajdoníthatnak.

Az erdőtörvény
Az erdőtörvény az engedély nélküli fakitermelést bünteti, a kitermelt faanyag minden köbmétere után 30.000,- Ft-tal. Ha a faanyagot ellopják, azt a Szabálysértési Törvény, illetve a Bűntető Törvénykönyv is szankcionálja. Amennyiben a jogsértő cselekmény természetvédelmi területen történik, az elkövető természetvédelmi bírságra is számíthat, illetve súlyos esetben természetkárosítás miatt vonhatják büntetőjogi felelősségre. Az erdő látogatója az Erdőtörvény 61. § 2. bekezdése alapján nem tarthat magánál motorfűrészt, fél kilogrammnál nagyobb tömegű fejszét vagy 30 centiméternél nagyobb kézifűrészt – áll a bűnmegelőzési osztály közleményében.

Forrás: Szon