zergeHat évig növekedett, két éve stabil a zergeállomány a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban.
Az őszi zergeszámlálás éppen most zajlik, magyarországi nemzeti parkosok és vadásztársaságok bevonásával.

Két napig az egyeskői menedékház vendége volt az a csapat, amely a környéken számlálta a zergéket, aztán a Békás-szoros, Fekete-hagymás, háromkúti rész állományát térképezték fel. Az évente kétszeri, tavaszi és őszi zergeszámlálás második időszaka van november 15. és december 15. között. Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója elmondta, a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól négy személy érkezett, velük és vadásztársaságok munkatársaival közösen végzik a zergeszámlálást. Megtudtuk, ilyenkor a számlálók több csapatra oszlanak, úgy figyelnek egy-egy megadott területet, és számlálják meg az ott előbukkanó zergéket. A valós egyedszám – szakemberek szerint – hozzávetőleg duplája a megszámlálhatónak, hisz a zergék rejtőzködő fajták, nem mutatják meg könnyen magukat.

2004 óta rendszeresen végeznek zergeszámlálást a nemzeti parkban, az adatok szerint 2010-ig növekedett az állomány, azóta pedig stabilizálódás tapasztalható az egyedszámot illetően. A mostani zergeszámolás eredményére december 15. után számíthatunk.

A parkigazgató elmondta, az akció erőssége nemcsak az, hogy a magyarországi park munkatársai is segítenek a munkában, hanem hogy jelen vannak a vadásztársaságok küldöttei is. Összesen öt vadásztársaság területe részben a nemzeti parkban van, s míg a parkban zergét lőni nem szabad, a határokon túl lévő egyedekre már kérhető kilövési engedély. Így fontos, hogy a közös számlálással reálisan kiderüljön, a parkban, illetve ezen kívül milyen a zergeállomány, mekkora lehet a kilövési keret.

Forrás: Székelyhon.ro