vadászkamarai estékDöbrönte – Kendőzetlen őszinteséggel beszéltek örömeikről, gondjaikról a Vadászkamarai Est rendezvénysorozat a résztvevői. A vadásztársak baráti hangulatban cserélték ki tapasztalataikat.

A Veszprém Megyei Vadászkamara egyik legsikeresebb rendezvénysorozata a Vadászkamarai Esték, amelyet mindig hatalmas érdeklődés övez. A hétvégén a már tavaly bevált helyszínen, a döbröntei Hasik Hotelban gyűltek össze a vadászok.

A fórumon a megyei vadászkamara elnöke, Pap Gyula köszöntötte a résztvevőket. Kifejtette, a rendezvénysorozatot azért hívták életre, hogy a vadásztársak megosszák egymással tapasztalataikat. Mindenkinél van, lehet olyan megoldás, amiből a másik is tanulhat. De az is cél, hogy személyesen is megismerjék egymást.

Ezúttal három szomszédos, Pápa környéki vadásztársaság mutatkozott be, ebből kettő 2006 végén alakult. 6700 hektáron gazdálkodik a Döbrönte Váralja Vadásztársaság, amelynek elnöke dr. Zsédenyi Imre. Az anyagai lehetőségeik szűkösek, de a 12-13 millió forintos éves költségvetésből biztonságosan tudnak működni. Gímbikából az utóbbi években 10-12-őt, őzbakból húsz felett, vaddisznóból hatvan felett lőttek. Fő vadfajuk az őzbak, a populáció kímélésével egyre értékesebb bakokat tudnak terítékre hozni. Apróvadból pár darabot lőnek csak.

A 5500 hektáron gazdálkodó Járipatak-menti Természetvédelmi és Vadgazdálkodási Közhasznú Egyesületet Zábrák Károly elnöke és Primusz József vadászmester mutatták be. A társaság idei kilövési terve: 106 gímszarvas, 32 dámszarvas, 70 őz, 250 vaddisznó. A nagyvad létszáma folyamatosan emelkedik, ennek következtében az apróvad szinte megszűnt a területükön. Csak mutatóba tudnak lőni pár vadfácánt és nyulat.

Jó adottságokkal rendelkezik a Nadler Herbert Vadásztársaság, hiszen a 3000 hektáros területükön három tó található és négy patak is átfolyik rajta. Ennek ellenére a vadállományuk rendkívül szórt, nagyon erős és nagyon gyenge vadat egyaránt lőnek, érzékeltette a helyzetüket ifj. Móczár István, a vadásztársaság elnöke. Gímszarvasból 60, őzből 120, vaddisznóból 150 az idei kilövési tervük.

A szomszédos Szanyi Dózsa Vadásztársaság vezetőit azért hívták meg, hogy megtudják, miként lehet az apróvad állományt felhozni. Németh Gergely elnök és Vincze Ferenc vadászmester kijelentették: ez döntés kérdése. A nagyvad és az apróvad nem fér meg egymás mellett. Bizonyításként elmondták, a 9400 hektáros vadászterületükön a 90-es évek végén 100 darab nyulat lőttek, ma ezzel szemben ezer fácánt, 7-800 nyulat. Mindez annak köszönhető, hogy lövik – az ő megfogalmazásuk szerint - a fekete veszedelmet (vaddisznót) és a rókát is.

Az este során hasznos információkat kapta a vadászok, ezért várják a folytatást. Zárszavában Pap Gyula szólt arról, hogy a Vadászkamarai esték következő állomása december 7-én Bakonybélben lesz. A II. Erdész-vadász bálra pedig február 16-án Sümegen kerül sor.

Forrás: Veol