lövésAz elmúlt napokban négy, kolonccal ellátott juhászkutyával végzett a Natura Sălbatică vadászegylet Kézdimárkosfalva közelében.
A kárvallott juhosgazda feljelentést tett az ügyben, ám az esetnek utánajárva kiderült, hogy a vadászok nem ok nélkül húzzák meg a ravaszt.

Kis Árpád kézdimartonfalvi juhosgazda felháborodását fejezte ki, amiért kutyáit találat érte a mezőn, szerinte a vadászok eljárása törvénytelen, mivel ő úgy tudja, a kolonccal ellátott ebekre tilos lőni.

Az ügy kapcsán Dumuţ Ioant, a dálnoki Natura Sălbatică vadászegylet igazgatóját is megkérdeztük, aki elmondta: a kutyák kilövését figyelmeztetések sora előzte meg. A Felsőháromszék jelentős részét adminisztráló vadászegylet 30 juhosgazdát szólított fel, mivel azok nem a törvény által megszabott normák szerint tartják az ebeket, azaz nem csak a megengedett két kutyával rendelkeztek az esztenán, hanem sokkal többel. Az egyesület hiába figyelmeztette a juhászokat, hogy ne csapják el az ebeket, ne tartsanak a megengedettnél több kutyát, ez mit sem ért. Olyan is előfordult, hogy 500 lejes büntetést szabtak ki a több kutyával rendelkező gaz­dákra, ám azok még a bírságot sem fizették ki – tudtuk meg az igazgatótól.

– Ha egy juhászkutya (kolonccal vagy anélkül) szabadon kószál a mezőn, akkor az már kóbor ebnek tekinthető. És mivel hatékonyabban vadászik a farkasnál, veszélyezteti a vadállományt, ezért vagyunk kénytelenek lelőni – részletezte Dumuţ, elmondva: idén közel 70 kutyát lőttek le, mert a juhosgazdák felelőtlenük elcsapták azokat, vagy többet tartottak a megengedettnél.

Forrás: Székely Hírmondó