farkasElpusztult a Yellowstone-i Nemzeti Park legnépszerűbb farkasa – a park határain túli vadászat veszélybe sodorhatja a farkasokat tanulmányozó kutatók munkáját.


A 832F kódnevet viselő nőstény farkas a turisták és a kutatók kedvence volt, tetemére a parkon kívül találtak rá. Ő a nyolcadik Yellowstone-i farkas, amelyet az elmúlt néhány hétben öltek meg. Ha a vadászat folytatódik, a parkban zajló tudományos munka lehetetlenné válhat - a farkasok GPS-es nyakörvet viseltek, így a kutatók nyomon követhették őket, figyelték viselkedésüket és a populációt.

A szürke farkasok 2011-ben lekerültek a veszélyeztetett fajok listájáról, miután populációjuk elkezdett helyreállni az 1990-es években tapasztalt mélyponthoz képest és ismét megjelentek a Sziklás-hegységben. 2011 végén 98 farkas élt Yellowstone-ban, 10 falkát alkotva. A vadászok, akiknek a farkasok áldozatul estek, nem illegálisan tevékenykednek, december közepe óta ugyanis megengedett a parkon kívüli erdőkben a farkasok kilövése.

A természetvédő csoportok szerint ugyanakkor a populáció még túl kicsi és a nemzeti park számára túl értékes, ezért a vadászatot fel kell függeszteni.

Forrás: http://www.guardian.co.uk