medveKözel három hete, hogy – néhány hónapos szünet után – egy anyamedve három bocsával újra napi rendszerességgel körbejárja a tusnádfürdői szemeteseket.
A veszélyes vadállatok az esti órákban gyakorlatilag a város bármely pontján felbukkanhatnak, a helység lakói szerint csak idő kérdése a támadás. A település elöljárója és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője jövő hétre várja azokat a Vrancea megyei állatmentőket, akik a medvék elszállításáról gondoskodhatnának.

„Eddig még nem volt arra példa, hogy télen is problémát jelentsenek a Tusnádfürdő területére bemerészkedő medvék” – tudtuk meg Albert Tibor polgármestertől, akinél naponta jelentkeznek a különböző károkat szenvedett városlakók. A polgármesteri hivatal munkatársai a rongálások és a haszonállatok pusztításainak helyszíneit lefényképezik és az eseteket folyamatosan továbbítják a környező községek közbirtokosságainak, a helyi vadászegyesületnek és a megyei környezetvédelmi ügynökségnek – igaz, egyelőre csupán tájékoztatásként és figyelmeztetésként, mivel továbbra is bizonytalan, hogy mikor szűnhet meg az áldatlan állapot.

Engedély van, befog(ad)ó nincs

„Jelenleg épp négy medve befogására van engedélyünk, ám a jóváhagyások mit sem érnek akkor, ha nincs aki és ahová elszállítsa őket” – közölte az elöljáró, hozzátéve, hogy jövő héten érkeznek megbeszélésre azok a Vrancea megyei szakemberek, akik már korábban is szállítottak el medvét a városból, de Albert szerint „a helyzet ismertetése még nem jelent semmire garanciát”.

Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője hasonlóan vélekedett. „Nem biztos, hogy az ottani rezervátumba fogadni tudják a medvéket, hiszen a megszokás miatt ott is ugyanúgy bejárnának a településekre” – árulta el a környezetvédelmi illetékes. Both kihangsúlyozta, bár egyszerű megoldásnak tűnik, nem lehet az állatokat kilőni sem, mivel a „mészárlás” – amellett, hogy törvényellenes – országszerte hatalmas felháborodást keltene.

A Tusnádfürdő környékén élő vadak etetéséről a Szent Anna Vadászegyesület gondoskodik, azonban a kukázásra rászokott medvék a könnyebb élelemszerzés végett mégis visszajárnak a városba. „A vendéglőtulajdonosok is hibásak a kialakult helyzetért, mert rengeteg ételmaradékot dobnak ki, érthető módon odavonzva az állatokat” – mondta el Rafain Endre, az egyesület igazgatója.

Az utóbbi években csupán a környékbeli medveállomány töredékétől sikerült „megszabadulnia” a településnek. 2011 májusában több hetes megfigyelést követően egy anyamedvét és két bocsát fogták be és szállították Vrancea megyébe a szakemberek, majd múlt év július 4-én egy másik, a szemeteseket rendszeresen látogató állatot vittek a Fogarasi-havasokba.

Visszatérő medvecsalád


A fürdővárosban legutóbb az épp javában zajló 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor ideje alatt történt medvékkel kapcsolatos esemény. Akkor – több lakó szerint ugyanezek – a vadak este tizenegy órakor egy fiatalemberre és várandóssága nyolcadik hónapjában lévő párjára ijesztettek rá a vonatállomás melletti egyik tömbház bejárata előtt. Az alig három-négy méterre lévő anyamedve és bocsai elől a párnak sikerült bemenekülnie az épületbe, de az állapotos nő még órákkal a történtek után is remegett a rémülettől.

Esti medvelesen

Szerkesztőségünk munkatársai kedd este indultak tusnádfürdői „medvemustrára”. A helybéliek elmondták, a négytagú medvecsalád általában nyolc óra körül a Sólyomkő-felőli oldalról érkezik az Olthoz, amelyen átgázolva a Malom-csárda mellett felmennek az Országos Lakásügynökség által épített tömbházak közelében lévő szeméttárolóhoz, majd az európai úton átkelve „meglátogatják” a borvízforrás melletti kukákat, aztán a vonatállomást veszik célba. Mivel „előre meghatározott” útvonaluk nincs, a gyanútlan járókelők bárhol szembetalálhatják magukat velük.

Tíz óra körül az E578 jelzésű európai úton sikerült „rábukkanni” a záróvonalon libasorban baktató családra, amely a közeledő autók elől a római katolikus templom melletti, Csukás-tó felé vezető lépcsőkre menekült. Nem sokkal később a medvék már a gyalogosok által is gyakran használt macskaköves utcán szaladtak a vasútállomás irányába. Az állatokat látván több külföldi, szerelvényt váró fiatal is megrökönyödve menekült a megálló épületébe, miközben anyjuk felügyelete alatt a bocsok kirámolták és felborogatták a közeli kukákat.

Kevéssel éjfél előtt a medvék átmentek a Millennium park színpadára játszani, ahol egyik kölyök felmászott egy parkoló autóra, karmaival mély árkokat vésve a jármű fényezésébe. Testvére eközben a szemközti templomkertbe mászott be, még a megjelenő járőröző rendőrök sem zavarták. A família végül eltűnt az épületek között.

Értesüléseink szerint egyébként az elmúlt hetekben az anyamedve több gyanútlan gyalogost is megkergetett, a hasonló esetek elkerülése érdekében lenne égető szükség az eltávolításukra.

Forrás: Székelyhon.ro