téli vadetetésA vad éhezik és fázik, az ember nélkül nemcsak a gyengébb, hanem a jobb kondícióban lévő állatok is nagyon nehezen vészelik át a zord telet, az ínséges időket.

A somogyi vadászatra jogosultaknak is a legfontosabb feladata az etetés. Milliókat költenek arra, hogy a vadállomány lehetőleg ne éhezzen. Egyes társaságok megtermelik, mások megvásárolják a télire valót.

A Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság jó évet zárt. A szarvasbőgés ideje alatt 28 bikát lövettek, szeptemberben a trófeák átlagsúlya nyolc kiló negyven deka volt. - A legnagyobb bikánk közel volt a 11 és fél kilóhoz - mondta Meiszterics János a társaság elnöke, - egy magyar bérvadász hozta terítékre. Szeptemberben a vadföldjeinken az aszály miatt kiszáradt a rozs és a kukorica. Dinnyével, hullott almával, és körtével terítettünk meg a vadnak. Az első nap inkább csak ijedten szemlélték, de aztán rákaptak az ízért. Most szemes és csöves kukoricát, cukorrépát és szilást hordunk az etetőkbe. Mintegy hatmillió forintot költünk rá. A bevételek fedezik a kiadásainkat.

A Kerekesmenti Vadásztársaság vadászati lehetőséget kínál az élelemért. - Csöves kukoricát és magtári hulladékot etetünk - mondta Kemenszki Péter elnök. - Folyamatosan visszük ki a nyalósót is. Nálunk az őz a nagyvad, nekik szénát hordunk ki. A mezőgazdasági területen egyelőre még könnyebben telel a vad, mint az erdőben, az ekkora hó alól még ki tudja kaparni az eleséget. Egyelőre jó az állomány kondíciója. Az elmúlt években az igazi zimankó január végén, február elején jött, az okozott nagyobb kárt, ettől tartunk idén is. A magtári hulladékot a környékbeli mezőgazdasági vállalkozók gyakorlatilag ingyen biztosítják, a kukoricát pedig nyomott áron és vadászati lehetőség biztosításával szerezzük be. Mindezt piaci áron lehetetlen lenne megvásárolnunk.

A Surján-Kapos Vadásztársaság termel. 49 hektáron kukoricát és zabot, bár ez utóbbi nem tartozik a vad kedvencei közé, de a kettőt keverve megeszi. - Ekkora területet tudunk bérelni, és a piaci ár negyven százalékát tudjuk megspórolni azzal, hogy magunk termeljük meg az etetni valót - mondta Sárhegyi Ottó a vadásztársaság elnöke. - De nem is ez a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy január 1-től megint iszonyatosan csökkent a vadhús ára. Az első osztályú vaddisznó kilója 180 forint lett, a szarvasé 880-ról, 665. Szinte nem érdemes leadni, pedig a vadászatra jogosultaknak az egyik legjelentősebb bevétele a hús árából származik...

A SEFAG Zrt. által kezelt vadállomány minősége és nem utolsó sorban mennyisége miatt az etetés, a kiegészítő takarmányozás szakmai és anyagi szempontból is komoly vadvédelmi feladat. A cég az ország legnagyobb vadgazdálkodójaként nyolc vadászterületen, mintegy 103 ezer hektáron végez vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet. - A természetes táplálékban szegény téli, kora tavaszi hónapok jelentik a legkritikusabb időszakot - mondta Ihárosi Péter a cég erdészetpolitikai osztályvezetője. - A hideggel, hóval, jéggel küzdő állomány rendszeres takarmányozása és a területen való tartása elsődleges feladat.

Az egész év folyamán felhasznált táplálék több mint kétharmada ebben az időszakban kerül ki az etetőkbe. Ezekben a hónapokban a szemes takarmányból kijuttatott 2300 tonnányi mennyiség elsősorban szemes és csöves kukoricából, kisebb arányban pedig tritikáléból és árpából tevődik össze. A lédús takarmányok étrendjavító hatása mellett egyéb fontos tulajdonságaik miatt kapnak kiemelt szerepet a téli időszakban. A szezonálisan rendelkezésre álló cukor- és konzervipari melléktermékek mellett túlnyomórészt a kukoricából vagy cirokból előállított szilázs etetése a jellemző. A zimankós hónapokban megetetett lédús takarmány megközelíti a 2000 tonnát.

A szálas takarmányok mennyisége is számottevő. A zömében réti szénát, lucernát illetve a magasabb beltartalmi értékű gabonafajok szalmáját a kérődző nagyvadfajok kiegészítő etetésére használják fel. Ezek összes mennyisége megközelítőleg 130 tonna. A téli vehemépítés illetve az őzbakok téli agancsfejlesztésének elősegítése érdekében folyamatosan ellátjuk a területeket nyalósóval is.

Az etetők, etetőterek környéke nemcsak táplálékforrást biztosít, hanem nyugalmat is ad a nagyvad számára, itt vadászati tevékenység nem folyik.

Forrás: Kaposvári Újság