tv műsorA hazai vadőrképzés egyik fellegváráról, a csongrádi Bársony István Szakiskoláról szóló riportunk első részét decemberben mutattuk be.
Mostani adásunkban folytatjuk ezt a témát: a végzős fiatalok elhelyezkedési vagy továbbtanulási esélyeiről, és a hivatásos vadászok mindennapi tevékenységéhez nélkülözhetetlen gyakorlati felkészítéssel foglalkozunk.

Kasper Máté, a hivatásos vadászok országos versenyének tavalyi győztese ugyancsak ennek az intézménynek a padjait koptatta. Az eredmény ismeretében bizton állíthatjuk, hogy „az elvetett mag jó talajba került", hiszen Máté -- amellett, hogy megnyerte a rangos viadalt -- megbecsült szakemberré is vált. Jelenleg az Ópusztaszeri Vízügyi Vadásztársaság 21 ezer hektáros területén dolgozik, hivatásos vadászként -- mindenki megelégedésére.

Ennek a különleges szakmának a lényegét a legnagyszerűbben Nemeskéri Kiss Géza foglalta össze, amikor 1942-ben az írta, hogy „a hivatásos vadász nem csak Isten legszebb templomának, az erdőnek a papja, de csendőre is annak." S mint tudjuk, a jó pap holtig tanul... A szakmát féltőknek a riportot látva -- bízvást állíthatjuk -- nincs okuk különösebb aggodalomra, hiszen az utánpótlás biztosítva van. Nem elhanyagolható kérdés ez, mert komoly eredményeket csak jól felkészült szakemberektől várhatunk, akik méltóak a magyar vadászat-vadgazdálkodás nemzetközi presztízséhez, méltóak neves elődeikhez és méltóak a több mint nyolcszáz esztendős mesterség hagyományaihoz is...

Adásunk második részében Szecsei József vadászról, üzletemberről, és a duplagolyós ismétlő vadászpuska feltalálójáról készített filmet tekinthetik meg Nézőink. Fiatalon, 1950-ben jutott kalandos körülmények között Kanadába, ahol először az északi vadonokban fát vágott, majd később egy nagy autógyárban dogozott. Egy év után létrehozta saját cégét, majd hosszabb idő múlva második gyárát is. Ezzel biztos egzisztenciát teremtett. Két üzemében autóalkatrészeket készít. A gyárak emblémái a magyar trikolor színeit viselik. Gyáraiban sok magyar alkalmazottja van, akiket minden eszközzel segít. Hobbija a nagyvad vadászat lett, de igazi szenvedélye a fegyverek szeretete, és az új puskák konstruálása, amelyet még jelenleg aktívan végez, 83 évesen is mindennap bejár dolgozni. Sok terve, elképzelése van még, amelyek hazánkkal is kapcsolatosak. Szeretne néhány, általa feltalált, és készített puskát kiállítási céllal a Keszthelyi Vadászati Múzeumnak ajándékozni. Bízik benne, hogy az átadási ünnepségen ő is részt tud majd venni. Szecsei József nevéhez számos, fegyverrel kapcsolatos szabadalom, újítás fűződik. A nevével fémjelzett duplagolyós ismétlő vadászpuskákat az egész világon elismerik.


Már csak néhány hét, és újra itt van a FeHoVa. Várjuk a tisztelt vadásztársakat, és családtagjaikat a 20. Fegyver -- Horgász -- Vadász kiállításra, 2013. február 14 és 17 között!

Ismétlések: ECHO TV
www.echotv.hu
www.fishingandhuntingmagazin.hu