szarvasNehéz szarvast puskavégre kapni a megyében, néha még egy hónap sem elég rá - hallottuk több vadásztól.
Egy vadásztársaságnál is megerősítették, hogy a vadállomány nagymértékben függ a területi elhelyezkedéstől is, mert tapasztalataik szerint a Mecsekben, a Tenkes-hegy, illetve Sellye környékén is kisebb manapság a szarvasállomány, mint a megye egyéb területein. Január végéig folytatódhat a szarvasok vadászata, az elmúlt évekhez hasonlóan a mostani vadászati idényben is négyezer körüli gímszarvas elejtését engedélyezték, de novembertől már csak az átlaghoz képest gyengébb szarvasbikák, valamint a tehén, ünő, borjú, elejtésére van lehetőség.

Kevés szarvas, sok vadász

Fiatalodik az állomány, egyre kevesebb az öreg bika. A vadászok szerint nehéz szarvast puskavégre kapni, egyes területeken csökkent az állomány. Több mint egy hónapja próbálunk szarvast, őzet puskavégre kapni, azonban eddig nem sikerült, hiába meresztgettük a szemünket, még csak nem is nagyon láttunk" - panaszkodtak baranyai vadászok, amikor az idei szezonra terelődött a szó.

Ezt erősítették meg egy másik vadásztársaságnál is, mint mondták, a vadállomány nagymértékben függ a területi elhelyezkedéstől. Tapasztalataik szerint a Mecsekben, a Tenkes-hegy, illetve Sellye környékén is kisebb a szarvasállomány mint a megye egyéb területein. A szakemberek úgy vélik, hogy az elmúlt években túl sok vad kilövésére volt lehetőség a vadászati tervek alapján, ez pedig összefüggésben lehet a hihetetlenül megnövekedett vadkárokkal. Mint mondták, most már nem csak a mezőgazdasági művelés alatt álló területekről jeleztek vadkárt hanem egyre több kerítés- és  épületkárt is bejelentettek a vadásztársaságoknál.

A vadászok szerint idén nagyon sok fiatal szarvast hoztak terítékre, egyre fiatalabb az állomány, ezt jelzi, hogy a/ agancsok súlya is kisebb volt, illetve ugyanezt igazolja az aranyérmes agancsok arányának csökkenése is. Január végéig folytatódhat a szarvasok vadászata, az elmúlt évekhez hasonlóan a mostani vadászati évben Is négyezer körüli gímszarvas elejtését engedélyezték, de novembertől már csak a selejtes, vagyis az adott populáció átlagához képest gyengébb szarvasbikák, valamint a tehén, ünő, borjú elejtésére van lehetőség. A tapasztalatok szerint egyre kevesebb külföldi bérvadász érkezik a megyébe, azonban ezzel párhuzamosan nőtt a hazai bérvadászok száma, akik csak egy-egy szarvas elejtéséért fognak puskát a kezükbe.

Több a vaddisznó
A MEGYÉBEN Összesesen 66 vadásztársaság működik, pontos adatok nincsenek a vadállomány nagyságéval kapcsolatban. Az Országos Vadgazdálkodási Adattárban gyűjtik össze megyénként a vadállomány-becslési jelentéseket, ez alapján Baranyában tavaly 9200 gímszarvas, 870 dámszarvas, 15 100 őz és 8500 vaddisznó található az erdőkben és a földeken. Az elmúlt évekre visszatekintve ez a szám jelentősen nem változott, néhány százas eltérést mutat. Ugyanakkor a megkérdezett vadászok egyetértettek abban, hogy a vaddisznóállomány az utóbbi időszakban jelentősen túlszaporodott.

Zavaró aranysakál
AZ ARANYSAKÁL a legelők, parlag területek, bozótosok, nádasok borította területeken él, az erdős területeket inkább kerüli, jellemzően rágcsálókon, egereken és pockokon, kisebb madarakon, gyümölcsön él. A vadászok szerint a vadat sem vetik meg, leginkább a kisebb testű őzgidák, szarvas-borjak, vadmalacok eshetnek áldozatául a csoportokba verődött ragadozóknak, így előfordulhat, ha közvetlenül nem is veszélyeztetik a kifejlett állatokat, azok akkor sem viselik el a közelségüket. A rókánál is ravaszabb ragadozók éves szinten akár több tízmillió forintos kárt is tehetnek a vadállományban.

Forrás: Dunántúli Napló