veszélyes az olaszországi vadászatTragédiák sorozatával indult az ez évi olaszországi vadászidény: szeptember 1-je óta tizenhárom ember halt meg, harminchárman pedig megsebesültek, mindegyiküket vadász találta el - írja Sárközy Júlia, az MTI római tudósítója 2012.
október 23-án.


Az Enpa állatvédő szervezet a belügyminisztériumhoz fordult, részben a vadászok érdekében - írta az olasz sajtó.
Az Enpa a vadászok szigorúbb ellenőrzését szorgalmazta. A szervezet szerint évente egyszer fizikai-pszichikai vizsgálatnak kell alávetni őket a tragédiák elkerülése érdekében. Meg kell akadályozni, hogy „fegyvert szórakozásból viselő vadászok" lepjék el a vidéket - hangoztatta az Enpa, amely szerint valóságos vadnyugati körülmények uralkodnak a vadászatra kijelölt területeken. Az itt élők, ha vadászt látnak, bezárkóznak otthonukba, mert a vadászok többsége „mindenre lő, ami mozog".
Tömegkatasztrófának nevezte az alig két hónapja indult idényt a vadászat áldozatait képviselő szövetség is arra emlékeztetve, hogy az áldozatok között vadászok és nem vadászok is vannak. Az utóbbi hetek áldozatai között volt egy udvaron játszó nyolc éves kisfiú is, akit  egy eltévedt lövedék ölt meg.

Ugyancsak vadász talált el egy kerékpárost, illetve egy erdőben gombászó férfit is, akit vaddisznónak nézett. Gyakori, hogy a vadászok egymást találják el, vagy a vadász fegyvertisztítás közben saját magát.
A halálos balesetek gyakoriságát a Coldiretti agrártermelői szervezet az olasz vadásztársadalom előrehaladott életkorával magyarázta. A vadászok többsége ugyanis 68-75 év közötti.
Az olasz vadászszövetségnek csaknem 700 ezer tagja van.

Forrás: MTI