kormoránHeves vitát váltott ki a horgász-, halász-, vadászgyűlésre érkezett érintettek között a kormorán helyzet megoldásának mikéntje.
Csongrád körzetében több ezer madár van, és a táplálkozásuk okozta kár már így is több millió forint, ami napról-napra nő.

A Csongrádi Sporthorgász Egyesület irodájában tartott gyűlésen a helyi és környékbeli halásztársaságok, vadásztársaságok, és horgász egyesületek képviselői vettek részt, hogy együtt megoldást találjanak a korábban általunk is megírt kormorán helyzetre.

A gyűlést Gyapjas Mihály, a Csongrádi Sporthorgász- Környezet és Természetvédő Egyesület elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében elmondta, hogy a korábbi év tapasztalata szerint, míg az egyesület kezelésében levő vizeken az egy főre jutó kifogott halmennyisége 50 kilogramm volt, addig a Tiszán ez a mennyiség csupán 13 kilogramm, ami elrettentően kis szám. Aki korábban a jó fogási lehetőség miatt érkezett Csongrádra horgászni, az most már nem fog eljönni, mert egyszerűen nem lehet halat fogni a Tiszán.

– Ennek a gyűlésnek a célja, hogy megszülethessen egy olyan együttműködési megállapodás a horgászok, halászok, és vadászok között, ami gyors-, és ha lehet, tartós megoldással szolgál a kialakult áldatlan állapot megszüntetésére – mondta az egyesületi elnök. A szót ezek után Újhelyi Dezső, a Tiszai Halászati Szövetkezet elnöke vette át. – Mint tudjuk, a kormoránok nagyon intelligens madarak. Csapatokba verődve szervezetten halásznak, mivel rájöttek, hogy így sokkal eredményesebbek tudnak lenni. Nagy mennyiségben pusztítják a nagyobb halakat is, de főleg az ivadékokat. Mivel az unióban védett-, nem vadászható faj, így szaporodásuknak szinte semmi nem szab határt. A természetvédelmi szakhatóság engedélyével lehet csak ritkítani az egyedszámot, meghatározott mennyiség kilövésével. Ezt az engedélyt hosszas huzavona után megkaptuk, melyben 600 egyed kilövésére adnak lehetőséget, melyet február végéig lehet végrehajtani, akkor kezdődik el ugyanis a kormoránok költési időszaka – ismertette Újhelyi Dénes.

A megadott engedély azonban 14 ponton beszabályozza a ritkítás feltételeit, melyek a teremben tartózkodók nagy része szerint nagyon megnehezíti az előttük álló amúgy sem egyszerű feladat végrehajtását. A teljesség igénye nélkül, íme néhány kikötés: - a gyérítés helyszínén egyszerre 30-nál több kifejlett madárnak kell lennie, - fészkelő helyek közelében tilos a gyérítést végezni, - ólomsörét nem használható, ha más védett madár is tartózkodik a közelben szintén tilos a kilövés, - járműből-, járműről nem lehet vadászni, - álcából szintén nem lehet lőni, - lakott területek közelében tilos a vadászat. A kilövést, csak hivatásos vadászok végezhetik, akiknek szerződést kell kötni a halászati egyesülettel, és csak ezután láthatnak hozzá a feladat elvégzéséhez. A feladatra 300 ezer forint van eddig, de szívesen fogadnak bármilyen pénzadományt a tógazdáktól, és egyesületi elnököktől is.

A gyűlés közben egyre másra szóltak a témához többen is, mint például Fekete Mihály horgász egyesületi tag. Javaslata szerint egy napon és egy időben kezdődjön meg a teljes területen a gyérítés, hiszen összehangoltan eredményesebb lehet a beavatkozás. – Nálunk, most ez az elsődleges dúvad, gyakorlatiasan kell megoldani a feladatot - mondta. Dér Sándor, a Mentett réti Vadásztársaság hivatásos vadásza biztosította a jelenlévőket teljes támogatásukról, azonban elmondta azt is, hogy az adott terület sajátságai miatt hihetetlen nehéz feladat lesz. – Nagyon sűrű az ártér növényzete. Azon gyalogszerrel végigmenni és közben sikeresen vadászni nem biztos, hogy megoldható.

Helbocsányi Zsolt, a Csongrádi Vízi-rendészet részéről volt jelen a megbeszélésen. Elmondta, hogy az ellenőrzéseket végre fogják majd hajtani, és ha kell, fellépnek az esetleges szabálysértőkkel szemben. Azonban magánemberként is felszólalt, mint lelkes természetvédő. – Természetvédőként én megértem a madarakat is - ők csak enni akarnak -, de ugyanúgy megértem a horgászok-, halászok problémáját is. Ha nem lesz hal, komoly gondot fog jelenteni. Több fajról van szó, melyek még tudomásom szerint össze is szaporodnak, így öszvér-madarakkal is kell számolnunk. Ezek vándormadarak, melyek óriási területeket járnak be egész Eurázsiában, tehát a probléma nemzetközi szintű beavatkozást kíván. A kilövésekkel csak lokálisan, nem pedig globálisan lehet, időszakos megoldást találni erre a problémára. Nagyon kényes a helyzet, ezért fokozott odafigyeléssel kell beavatkozni – hívta fel a figyelmet.

Többen egyszerre mondták, hogy az idő nagyon rövid a nemzetközi összefogás megszervezésére. Most-, és itt kell megoldani a helyzetet, amíg még van hal. Legidősebb Sági Imre elmondta, hogy a ’99-es felmérések alapján, a világ kormorán populációja 10-szerese volt annak az értéknek, amit még elbírt volna a természet, egyensúlyának felbomlása nélkül. Franciaországban 1 százalékára szabályozták le az ottani kormorán állományt, és így sem lett baj. – Európa szerte irtják őket, mert már nem csak az édes vizek élővilágát veszélyeztetik, hanem a tengerekét is. A kormoránok száma minden évben a duplájára tud növekedni a nagy szaporulat miatt. Az itt lévő kormorán állomány tökéletesen elég arra, hogy kiírtsa a Tisza, és a Körös teljes halállományát – figyelmeztetett mindenkit Imre.

Kalamusz Endre, a Szentesi Horgász Egyesület elnöke felszólalóként elmondta, hogy városukban is nagy problémát okoztak ezek a halászó madarak, de ott a természet valahogyan megtizedelte őket. Tömegesen elpusztultak, de ennek az okát nem tudják. – Az arany középutat kell megtalálnunk úgy, hogy a megengedett egyedszámot kilőjük, így a természet egyensúlya is visszaállhasson. Szerintem is a lényeg az összhang. Minden helyszínen egyszerre, egy időben történjen a gyérítés. Így van esély a sikerre, egyébként nem tudjuk megoldani. Természetesen mi is segítünk, amiben csak tudunk – mondta Kalamusz Endre.

A Csongrádi Rendőrkapitányság is képviseltette magát a megbeszélésen Dávid József rendőr főtörzs zászlós személyében, aki felvilágosítást adott arról, hogy a kapitányságra be kell juttatni azon személyek adatait, akik elvégzik majd a gyérítést. Részükre kiállítják az engedélyeket, melyek birtokában legálisan elvégezhető a 600 egyed kilövése.

Forrás: Délmagyar