verga zrtTakarmányt visznek az erdőbe. Etetéssel segítenek átvészelni a kemény fagyokat az állatoknak a vadgazdálkodók.
A vadállomány téli takarmányozása nem kis erőfeszítésbe került. A HM Verga Zrt. 18 ezer hektár üzemi vadászterülettel rendelkezik. A téli zord időjárási körülmények között szemes, szálas és lédús takarmányt egyaránt kijutatnak a vadászterületre - mondta el lapunknak Tengerdi Győző vezérigazgató. Hozzátette, ügyelnek rá, hogy mind mennyiségben, mind minőségben megfelelő táplálékhoz jusson a vadállomány. Hetente hatszor visznek takarmányt az erdőre.

Hótolók az erdőkben
300-400 tonna szemes kukoricát, ugyanennyi silót, évi több száz bála réti szénát és lucernaszénát helyeznek ki a 70 kialakított etetőhelyre, szóróra. Mindez - az időjárási körülményektől függően - évi 40-50 millió forintjukba kerül. 20 hektár vadföldet és vadlegelőt is művelnek, ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a vad táplálékhoz jusson. Előbbi területen kukoricát, repcét, csicsókát termesztenek, az utóbbi pedig gyep.

Ha nagy a hó, akkor a munkagépekkel kitolják az erdei utakat, több focipálya nagyságú beállót is kialakítanak a vadnak, hogy a kis marmagasságúak és a malacok ne fázzanak fel. A januári hóesést követően munkagépeikkel három napon keresztül tologatták a havat az erdeikben.

Forrás: Napló