semjén zsoltÚj törvényt ígért Semjén Zsolt a FEHOVA kiállítás megnyitóján.
Visszakapta becsületét a magyar vadászkultúra, nemsokára elkészül az új vadászati törvény, amelynek átfogóan és időt állóan kell szabályoznia a területet - jelentette ki tegnap Semjén Zsolt miniszterelnök -helyettes.
Az elmúlt évben számos olyan intézkedés született, amelynek köszönhetően sikerült visszaállítani a magyar vadászati kultúra becsületét - mondta el tegnap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke. A 20. FeHoVa - Fegyver, Horgászat, Vadászat - kiállítás megnyitóján rámutatott, a Belügyminisztérium segítségével sikerült gátat szabni a manipulált preparátumoknak, az ezzel kapcsolatos nyomozás pedig hamarosan a végéhez ér, az új büntető törvénykönyvben pedig önálló bűncselekményként jelenik meg az orvvadászat, amely ezentúl akár hároméves börtönbüntetéssel is szankcionálható. A miniszterelnök-helyettes az új fegyvertörvény bevezetését mérföldkőnek nevezte, meglátása szerint az indokolatlanul bürokratikus rendszer helyébe, amely egy olyan politikai rendszerben született, amikor a hatalom félt attól, hogy az állampolgárok kezébe fegyver kerüljön egy olyan szabályozás lepett, amely több tízezer vadász életét könnyítette meg. Jelezte: a következő időszak egyik legfontosabb feladata a vadászati törvény megalkotása lesz. „Minden hazai vadásznak elküldtünk egy kérdőívet, amelyen jelezhette, milyen elvárásai vannak az új szabályozással kapcsolatban. A válaszok feldolgozása folyamatban van" - tájékoztatott a védegylet elnöke. Megjegyezte: a szakmai egyeztetések után a Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve dolgozzuk ki a törvényjavaslatot. „A folyamat sokáig tart ugyan, de nagyon fontos, hogy időtálló, jól átgondolt jogszabályt alkossunk” - mutatott rá. Emlékezte-tett, hogy készül a halászatról és horgászatról szóló jogszabály is. Meglátása szerint az új törvénynek biztosítania kell, hogy a hazai természetes vizek alapvetően horgászati kezelésbe kerüljenek, míg az ipari jellegű halászatnak a haltermelő halastavak köre kell összpontosulnia.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelezte: az elmúlt időszakban könnyítettek a vadhús értékesítésének szabályain. Az intézkedésnek köszönhetően kétmilliárd forint többletbevételt ért el az ágazat. Mind emellett rámutatott: a haltermelés az elmúlt évben háromezer tonnával nőtt, összesen harmincezer tonnát tett ki, amihez hozzájön még a sporthorgászok által kifogott 4,3-5 ezer tonnányi hal. A kiállításon az Országos Magyar Vadászati Védegylet együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Országos Horgász Szövetséggel, valamint a Magyar Vad-gazdálkodók Egyesületével.

Forrás: Magyar Nemzet