medveFelmérések szerint legalább háromszor annyi nagyvad él a havasokban, mint amennyi optimális lenne.
A barnamedvék számának optimális esetben 5500 körül kellene mozognia, ám Romániában legalább 7500 egyed él. A nagy létszám nagyon sok kárt okoz a lakosságnak. A szigorúan védett nagytestű vadállatok száma aggasztóan nő, Beszterce-Naszód megyében például 2008-ban 321 medvét számoltak, 2012-ben 448-at. A természetes egyensúly megtartása érdekében a minisztérium szerint a térségben 156 egyednek kellene élnie. Ugyanezen a vidéken a farkasok optimális létszáma 70, 2012-ben 227 egyedet számláltak, 80-nal többet, mint 2008-ban.

Az optimális létszámot egy adott területen minden állatfajra külön mutatók szerint számolják ki, ebben szerepet kap az élettér, táplálékszerzés lehetősége, az adott faj szaporodásához szükséges feltételek. A szóban forgó vadállatok sokszorozott – országos és európai – védelem alatt állnak, emiatt még akkor is, ha adott területen túl magas a számuk, nem lőhetők ki. A „méregzöld vadvédelem” és az elmúlt 23 év erdőirtása oda vezetett, hogy a vadászt gyilkosnak bélyegezték, miközben falvak kényszerülnek arra, hogy éjszakákon át őrködjenek kiabálva a földjeiken.

A szakemberek szerint a medvék országon belüli költöztetése nem megoldás, hiszen a romániai vadállomány messze meghaladja az egészséges átlagot, így csaknem fölösleges az egyik megyéből a másikba vitelük. Új erdészeti törvénykönyv megalkotását fontolgatja a kormány, szigorúan büntetnék a meggondolatlan fakivágást és erdőirtást. Ezzel a vadállomány is visszaköltözhetne saját életterébe.

Az emberközeli életmód táplálékszerzés és klíma szempontjából is kedvezett a medvének, farkasnak, hiúznak, ezért a korábbi egy-két kölyök helyett egyre gyakrabban előfordul, hogy egy medvének öt bocsa is születik.

Forrás: Heol