medvehagymaDivat lett a természetes alapanyagok gyűjtése, járjuk az erdőt, a mezőt és leszedjük mindazt, amiről azt hallottuk, jóízű, vagy egészséges.
A tudatlanságnak azonban megvan az ára, a ronda, de finom állításnak az ellenkezője is igaz: nem minden egészséges, ami szépnek és kívánatosnak látszik. Két héttel ezelőtt medvehagymának nézték a gyöngyvirágot, halállal végződött a tévedés. A két növény közti "nagyon nagy" hasonlóság persze relatív - mondta Márkus András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság botanikai szakreferense.

A szakember a Hajnal-tájban felhívta a figyelmet arra, hogy a medvehagymának jóval erősebb, sötétzöld és fényesebb a színe, mint a gyöngyvirágé, és több levele is nő egy csokorból, szemben a virág 2-3 levelével. Olyan szakhatóság egyébként, amely – hasonlóan a gombavizsgálókhoz - segíthet a növényazonosításban nincsen, a szakember ezért azt tanácsolta, ha valaki valamiben nem biztos, inkább ne szedje le.

Hogy az óvatosság nem alaptalan, azt magyarázza, hogy a medvehagyma mára gasztronómiai különlegességgé vált, egyre többen szedik. Pedig a növényt a természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehetne szedni, és ezt a törvényt az utóbbi években muszáj is szigorúbban betartatni - figyelmeztetett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője.

Fischer József elmondta: tapasztalataik szerint előfordul, hogy a medvehagymát brutális módszerekkel, sarlóval szedik, vagy kitépik tövestül, ami így gyéríti a meglévő telepeket. A természetvédelmi őrszolgálat ezért fokozottan figyel a medvehagymás területekre, és figyelmezteti a gyűjtőket a gyűjtés korlátaira.
Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben (nem védett területen) mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt - így medvehagyma-levelet is - gyűjthet külön engedély nélkül. Engedély nélkül egy nap csak két kiló medvehagymát gyűjthet egy ember.
Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Néhányan vásároltak is ilyet a Bakonyerdőtől, de amióta a gasztronómia felkapta az ízletes medvehagymát, sokkal többet gyűjtenek belőle az erdőkben – tette hozzá a sszakember.

A korlátlan gyűjtés tilalma tehát nemcsak a medvehagymára vonatkozik, ugyanígy a gyümölcs, a gyógynövény és a gomba is csak saját szükségletre gyűjthető, ami szintén napi 2 kilós mennyiséget jelent fejenként - hívta fel a figyelmet Burján Endre, a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője.

A legtöbbet egyébként éppen a gombáknál tévesztünk – mondta a műsorban a gombaszakértő. A tapasztalat az, hogy legveszélyesebbet, a mérges galócát legtöbbször a fűzöld és a varashátú galambgombával és a tuskógombával hozzák be a járatlan gyűjtők – tette hozzá Völgyi István, aki arra is figyelmeztetett: az erdőben nem rabolni, csak szedni kell.

Forrás: Hír6