vadászati múzeumKeszthely - Amint megnyílt, a látogatók kedvelt helyévé vált a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Múzeum. A létesítmény Tóth Csaba szakmai irányításával készült el.

A keszthelyi Helikon kastélymúzeumhoz tartozó Vadászati Múzeum igazgatója tavaly kapott felkérést, hogy dolgozza ki a múzeum kialakításával kapcsolatos terveket. A munka folyamatos volt, így a közelmúltban felavatták a létesítményt.

- Egy álom vált valóra, Székelyföldön ugyanis régóta tervezték a térség vadászati múzeumát - fogalmazott Tóth Csaba, akitől megtudtuk: az intézménynek, illetve az abban látható Háromszék kiemelkedő trófeáinak, vadászati emlékeinek a város egyik legszebb műemlék épületének tartott, 1914-ben épült, kétszintes szecessziós Bene-ház ad otthont. - Nem csak a vadászható, hanem a fokozottan védett állatok preparátumai is helyet kaptak a múzeumban. Számos darabot kaptunk a száz esztendős Székely Nemzeti Múzeumtól, s sok magánszemély is felajánlotta gyűjteményét, fotóit, egyéb tárgyait. Meg kell említeni, hogy a múzeum alapításáért rengeteget dolgozó Sárkány Árpád és édesapja teljes trófeagyűjteménye a múzeumba került. Egyszóval nagyon komoly anyag jött össze. A trófeák között igazi különlegességek is helyet kaptak. Látható például a világ harmadik legnagyobb európai barnamedvéje, valamint a térségben elejtett, ugyancsak bronzérmes, nemzeti értéknek nyilvánított gímszarvas agancsa.

- Ami kissé talán kilóg a sorból, az az afrikai rész. De úgy gondoltuk, hogy a földrészre kevés ember jut el, így bemutatjuk annak élővilágát is - folytatta az igazgató, megjegyezve: a keszthelyi múzeumhoz hasonlóan diorámákat alakítottak ki, melyek látványosan jelenítik meg az afrikai és természetesen a székelyföldi élőhelyeket. Igazi kuriózum a barlang, melyben egy téli álomhoz készülődő medve látható. Talán mondanom sem kell, ez gyorsan a gyermekek és felnőttek kedvelt helyévé vált. De kialakítottunk lézeres lőpályát, aminek köszönhetően a vendégek igazi vadászaton érezhetik magukat. Az interaktivitás ugyancsak megjelenik a múzeumban, aki szeretne, számítógépes rendszer segítségével mindent megtudhat a kiállított vadakról.

A Székelyföldi Vadászati Múzeumot Antal Árpád méltatása után dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg, mondván: a vadászat mindannyiunk öröksége, a magyarság az Ázsiából magukkal hozott vadászatra mindig is hungarikumként tekintett. Az értékeket be kell mutatni - mondta.

Az igazgató, szakmai irányító munkáját maximálisan elismerték, mondván: csodálatos múzeumot alakított ki a szakmai stábbal.

- Örültem, hogy sikerült, ez nem is munka, hanem élmény volt. S bevallom: a lelkem egy darabja ott maradt Sepsiszentgyörgyön, a múzeumban. Öröm számomra, hogy újabb felkérést kaptam, a Bakonyban, egy erdei iskolában dioráma kialakítását kell irányítanom.

Megtudtuk azt is, hogy Tóth Csaba az Országos Vadászati Kulturális Egyesülettől munkásságáért hamarosan átveheti a Hubertus kereszt arany fokozatát.

Forrás: Zaol / Sámuel József