főzőverseny2013. május 11-én, szombaton a fűzérradványi Károlyi-kastély parkjában, immáron V. alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Vadételfőző Verseny és Térségi Vadásznap.

„A füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély kívülről ugyan a romantika hangulatát őrzi, ám pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz és kora barokk belsőépítészeti részletek fogadják az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek. A kastélypark emellett hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas tájképi angolkertje, amelyben akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer is érintenénk. A park területét a 19. század közepén ültették. Ebből az időből való a patak partján álló két óriási platánfa is, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A park külső, erdészeti kezelésben lévő részét a 19-20. század fordulóján ültették be változatos összetételű fenyőcsoportokkal. A kastély déli homlokzata előtt ekkor készült a teraszos franciakert, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.” – írják a Forster Gyula Műemlék Központ honlapján.

Az írás valóban helytálló, ezért nem is lehetett volna alkalmasabb helyszínt találni arra, hogy a hegyközi vadászok itt ünnepeljenek egy vadételfőző verseny és térségi vadásznap keretében.

A rendezvényen megjelenteket Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, Dr. Székely László, az Országos Magyar Vadászkamara alelnöke, a megyei Vadászkamara és Vadászszövetség elnöke valamint Cserép János, az Északerdő ZRt. nyugalmazott vezérigazgatója köszöntötte. Őket követte méltató szavaival Pandák Pál, Fűzérradvány község polgármestere, aki egyben megnyitotta a vadásznapi rendezvényt.

A köszöntőket követően a megyei vadászok zászlaja alatt az új vadászok tettek esküt a vadászat-vadgazdálkodás ápolására, a hagyományok őrzésére és a vadállomány védelmére.

Ezután a tavalyi évben a Vadászkamara által alapított, kiváló ifjú Nimród Vándordíj átadására került sor, amit idén Németh Gábor vehetett át.

A hivatalos programok után a színpadon vadászkutya bemutató, néptáncbemutató, a kastélyparkban pedig a számtalan főzősátor mellett szabadtéri trófeakiállítás, ásványbemutató és vásár, gyermekprogramok, kézműves foglalkozások és egy alpintechnikai bemutató zajlottak.

Mindeközben a kastély Hubertus-termében Dr. Lenár György, az „Eltékozolt kisvasút” című előadásában ismertette meg az érdeklődőkkel a Zempléni erdei vasút és a Károlyi uradalom hegyközi vasútjának történetét. Őt követte előadásával Kaczúr András, aki a vérebezés rejtelmeibe vezette be a jelenlévőket.

Ugyan a vadásznap eseményei a főzőverseny eredményhirdetésével és a díjkiosztással a délután folyamán lezárultak, azonban a főzősátrak alatt a baráti beszélgetések, a kellemes hangulat és jókedv estébe nyúlóan tartott.

Ezúton is köszönjük a szervezők, rendezők áldozatos munkáját, segítségét!

Forrás: Borsodivadász