Vadászati Kultúra Napja rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az egyetemes és a magyar vadászati kultúra sokszínűségére, a vadászhagyományok ápolásának fontosságára, illetőleg a környezettudatos gondolkodás szükségszerűségére, valamint hogy alkalmat nyújtson a természetért felelősséget érző - vadászó és nem vadászó - látogatók találkozására.

A helyi Bányász zenekar vezetésével solymászok, íjászok és vadászkutyások érkezett meg a vár tövében felállított nagyszínpadhoz, a reggeli ünnepi felvonulással vette kezdetét a Vadászati Kultúra Napja Várpalotán. A Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) immár negyedik alkalommal tér vissza a városba, vélhető, hogy az előző rendezvényeknek nagyon jó volt a visszhangja. Örülök, hogy ez a nap immár hagyományosnak mondható, fogalmazott köszöntőjében Katona Csaba alpolgármester. Kiemelte az összefogás erejét, amivel arra célzott, hogy a VKE, a Veszprém megyei Vadászkamara, a helyi önkormányzat mellett Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bányász Horgász Egyesület is bekapcsolódott a munkába.

Pap Gyula, vadászkamara elnök ugyancsak a közös munka fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, Veszprém megye abban a szerencsés helyzetben van, ahol több olyan kisrégió is található, ahol figyelnek a vadászokra, ezek közé tartozik Pápa, Veszprém, Sümeg és persze Várpalota is. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pedig leszögezte: a vadászati kultúra fontos része az egyetemes magyar kultúrának, s ez a nap kiváló alkalom arra, hogy az érdeklődők jobban megismerkedjenek a vadászok világával.

Oláh Csaba, a VKE elnöke először Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének az üdvözletét tolmácsolta. Ő is a vadászhagyományok ápolásának fontosságáról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a vadállományunk, a vadászati kultúránk nemzeti kincs, amit azonban őrizni kell, s megfelelően gazdálkodni vele. Kifejtette, a rendezvény célja, hogy a vadászok megmutassák magukat, az emberek megismerjék a vadgazdálkodást, s magukat a vadászokat is.

Az eseményt a Szent Hubertus mise liturgiája tette még emelkedettebbé. A misét követően pedig igaz kavalkádban, programdömpingben lehetett részük az érdeklődőknek. A tízedik alkalommal kiírt Bársony István Országos Ifjúsági Prózamondó Versenyen általános és középiskolás fiatalok mérték össze színészi tehetségüket, nem kisebb személyiségek előtt tanúbizonyságot téve képességeikről, mint a zsűriben helyet foglaló Balázsovits Lajos színész, érdemes művész, színházigazgató, valamint Zayzon Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház társulati tagja.

A színpadon a vadászkutya-fajtabemutatót követően Mészáros János Elek, a népszerű televíziós tehetségkutató, a Csillag születik sztárja énekelt, majd a nemrégiben kulturális világörökséggé avanzsált magyar solymászat képviselői reptették szárnyas vadásztársaikat. Ezen túlmenően a nagyérdemű tapsolhatott még a vadászkürtfesztivál fellépőinek és az érdeklődők egy kis időutazásnak is részesei lehetnek, a történelmi vadászruha-bemutatón keresztül.

A vadászok körében talán a legjobban várt, egyúttal a legnépszerűbb produkció az Országos Szarvasbőgő Bajnokság, illetőleg a hazánkban első alkalommal megrendezendő Ifjúsági Vadhívó Verseny. Szintén a szakmabéliek számára jelentett különlegességet a Hunyadi Mátyás meghívásos Korongvadász Kupa megrendezése, amely a városközponttól mindössze hét kilométerre található hétházpusztai lőtéren lesz.

A Thury-vár ezúttal ingyenesen fogadta a programok résztvevőit, olyan időszaki kiállításokkal kedveskedve a látogatóknak, mint a vadász-képzőművészeti tárlat vagy az élőhelyi, illetőleg trófeabemutató.

A reggeltől estig tartó vásári forgatag ugyancsak sok érdekességet tartogatott, hiszen amellett, hogy bárki kipróbálhatta az íjas vadászatot, vásárolhat különféle vadászati kiegészítőket és dísztárgyakat, megcsodálhatja kézművesek és népi iparművészek portékáit. A vad- és halételek főzőversenyén induló csapatok jóvoltából egy-egy tál vadételt is megkóstolhattak az emberek.

Forrás: vmvk