elefánt a múzeumbanKeszthely - Miközben folyamatosan bővül a Helikon kastélymúzeumhoz tartozó Vadászati Múzeum anyaga, a Festetics trófeaszemlére is készül már az intézmény.

Tóth Csaba, a múzeum vezetője érdeklődésünkre elmondta: kilenc új fajjal bővült ez évben a múzeumi anyag, köztük ázsiai és afrikai ritkaságokkal. Köztük az őserdei elefánttal, melyet Hidvégi Béla 2009-ben ejtett el Kamerunban, kizárólag a keszthelyi múzeum számára.

- Magyarhonban csak itt látható ebből az igazán ritkaságból - fogalmazott az igazgató. - Az elefántokat élőhelyük alapján két alfajra csoportosítja a tudomány. A jóval nagyobb testű a szavannai elefánt - melyből hét kivételes agyarpár látható a gyűjteményben - és az említett ős. Tulajdonképpen az agyarakat módosult metszőfogaknak kell tekinteni. Az elefántvadászatot hamarosan filmen is megtekinthetik a látogatók.

Hídvégi Béla egyébként nemrég érkezett haza sikeres ugandai vadászatáról, melynek eredményével tovább bővül az anyag. Jelenleg a szibériai útjára készül a világhírű vadász, akinek jóvoltából folyamatosan ritkaságokkal gyarapodik a múzeum kiállítási anyaga. A múzeum elsődleges feladata a biológiai sokféleség bemutatása, az élőlények eredeti élőhelyén keresztül. Rövidesen megkezdődik az ázsiai dioráma átépítése és így a teljes kollekció látható lesz.

Tóth Csabától megtudtuk: javában készülődnek a második Festetics trófeaszemlére, melyet szeptemberben tartanak majd. A közönségnek a tavalyi rendezvényhez hasonlóan ismét sikerül majd ritka trófeákat bemutatniuk.

- Tavaly egykori Festetics trófeákat mutattunk be, idén világrekord és ahhoz közeli zalai és somogyi gímszarvas agancsok kerülnek közönség elé. Nem kétséges, ritka élményt nyújtanak - tette hozzá, elárulva: nyitva tartanak június 22-én, a múzeumok éjszakáján.

Forrás: Zaol