medvetámadásA kártérítések váratnak még magukra

Nemrég a Baróton tartott megyei szintű gazdagyűlésen felvetődött a tavalyi vadkárok miatti kártérítések kifizetésének késése. Most annak jártunk utána, történt-e azóta valamilyen fejlemény, illetve idén okoztak-e újabb károkat a nagyvadak Erdővidék községeiben.
A kisvadak okozta károk után a vadászegyesületek, a nagyvadak után a Környezetvédelmi Minisztérium fizeti ki a kártérítést. Mint az a gazdagyűlésen elhangzott, a megyei elöljárók csak sürgetni tudják az ügyek intézését, és akkor vállalták, ha kell, személyesen a miniszternél is eljárnak.

Oláh Máté István nagybaconi alpolgármester elmondta, a tavaly leadott kártérítési ügyekben egyelőre nincsenek fejlemények. Az emberek a határozatokat megkapták ugyan, de a pénzt nem. A községből csaknem negyven kártérítési igény vár rendezésre, zömük szarvasmarhára volt benyújtva, melyeket medve pusztított el, ám olyanok is akadnak, akik elpusztított juhaik vagy disznóik után várnak kártalanítást, ezen állományokat medve vagy a farkas tizedelt meg. Az alpolgármester tudomása szerint a legnagyobb veszteséget szenvedett gazdák a nagybaconi Nagy Károly és a szárazajtai Konsza László.

Idén is jegyeztek már károkat: két esetben támadtak farkasok a juhnyájra, egyik eset Nagybaconban, a másik Szárazajtán, ugyanannál az Incze Andrásnál történt, akinek tavalyelőtt támadták meg állatait a vadak. A kárvallott elmondta, 2011-ben 92 juha pusztult el, de csak 63-at fizetett ki a minisztérium, ennyinek kapták meg ugyanis a fülszámát, melyek bizonyítékul szolgáltak. Ezúttal a kár nem olyan nagy: a május 14-ről 15-re virradó éjjel egy juhot öltek meg a farkasok, egy másikot pedig agyontapostak megriadt társai.

Bölönben lényegesen jobb a helyzet, az idén még nem támadtak a vadállatok, és jelenleg kifizetetlen kártérítési igény sincs a községben, mondta el Sikó Imre bölöni polgármester. Megkapta pénzét az a gazda is, akinek tavalyelőtt 25 juhát ölték meg farkasok.

Bardoc községben Kolumbán Sándor alpolgármester megjegyezte, hogy a vadászegyesületekkel a kapcsolatuk jó, a kisvadak által okozott károkat meg is térítették. Azonban a nagyvadak által okozottaknál, melyek már nem a vadászegyesület hatáskörébe tartoznak, más a helyzet: a tizenegy igénylésből csak kettőt hagytak jóvá, a többi kérésről semmit nem tudnak. A község területén már idén is je-gyeztek farkastámadásokat: az ordasok juhokat, a Salamásban pedig kecskéket vittek el.

Nagyajtán tehenekben, de szamárban és lóban is keletkezett kár. Bihari Edömér polgármester szerint tavalyelőttről három ki nem fizetett kártérítési igényük maradt, tavalyról kettő, idén pedig egy igénylést jegyeztek: egy tehenet ölt meg a medve. Ugyanakkor négy igénylést: hármat tavalyelőttről, egyet tavalyról kifizettek.

Forrás: Székely Hírmondó