orvosi vizsgálatMásodszor is módosult a fegyvertartási engedélyhez szükséges orvosi vizsgálat rendje.
A lényeg, ha a jogosítványhoz kötődő orvosi vizsgálattal együtt végzi el a háziorvos a fegyvertartáshoz kötött vizsgálatot, csak egyszer és nem duplán kell fizetni a díjakat. Érdemes lesz a jövőben a jogosítványhoz kötődően „szinkronizálni” a két orvosi vizsgálatot, hogy az érvényességük egyforma ideig tartson.

A 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet először július 1-jével módosult, a 42/2013. (VI. 19.) EMMI rendelet szólt erről. 20 napig még mindkét vizsgálatért külön kellett volna fizetni első fokon 7200, másodfokon 12 000 forintot. A rendelet azért volt meglepő, mert az első módosítás megjelenése előtt több szakmai rendezvényen is elhangzott az igény: akinek orvosi alkalmassági vizsgálathoz kötött gépjárművezetői jogosítványa vagy hajóvezetői engedélye van, annak vadászként ne kelljen orvosi vizsgálatra mennie, hogy érvényes legyen a fegyvertartási igazolványa. Ez részben a vadászok „büntetését” szolgáló macera, részben a korhoz kötött vizsgálatok, részben a dupla fizetség miatt fogalmazódott meg.

Aztán megjelent az első módosítás, amelyben maradt a dupla fizetés egy azon orvosi vizsgálatért, de eredményként könyvelhettük el, hogy az orvosi alkalmassági vizsgálaton 40 éves kor alatt tíz, 40 és 60 között öt, 60 és 70 éves kor között három, 70 éves kor fölött két évenként kell részt venni. (Korábban a vadászoknak 60 és 70 között kétévente, 70 fölött évente kellett elmenni orvosi vizsgálatra, hogy érvényesítsék a fegyvertartási engedélyüket.)

A Védegylet elnöke ismét exponálta magát, a vadászat méltósága visszanyerésének jegyében, a vadászok sanyargatásának megszüntetéséért elérte, hogy a friss rendeletet néhány nappal az életbelépése után az emberi erőforrások minisztere módosítsa.

A másodszori módosítást tartalmazó 48/2013. (VII. 9.) EMMI rendelet többé-kevésbé kiköszörülte a csorbát. A módosított 14. § halandóak számára már-már érthetetlen megfogalmazásban így rendelkezik: „Az egészségi alkalmasság soron kívüli vizsgálata során meghozott eltérő alkalmassági vélemény hiányában a (…) rendelet hatálybalépésekor lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező személy az ezen időpontban érvényes időszakos egészségi alkalmassági vizsgálat eredményét egészségi alkalmassága igazolására annak érvényességi idejéig használhatja fel.”

Magyarra fordítva: az egészségügyi alkalmasságról szóló igazolvány annak érvényességi idejéig használható. Ebből következik, hogy ha a fegyvertartás érvényessége az orvosi vizsgálat miatt idén jár le, a jogosítvány pedig három év múlva, akkor a háziorvosnak a jogosítványon szereplő határidőig kell/lehet igazolást adnia a 7200 forintos térítési díj ellenében. A továbbiakban a két okmány érvényessége „szinkronban lesz”, tehát egyszerre kell/lehet majd megújítani. Természetesen az együttes orvosi vizsgálat során csak egy vizsgálat díját kell kifizetni… mert ugyanazt a vadászt ugyanakkor nem kétszer vizsgálja meg a háziorvos… ez volt a meggyőző érv.

Üröm az örömben, hogy egyik rendeletmódosítás sem iktatta ki a rendőrséget az egészségi vizsgálat folyamatából, miközben mindenki elismeri, hogy a vadász egészségi állapotának semmi köze nincs a fegyver regisztrálásához. Az eredeti elképzelés, hogy ha egy vadásznak érvényes gépjárművezetői engedélye, jogosítványa van, legyen elegendő a fegyvertartáshoz. A javaslat azon bukott meg, hogy ha valakitől bevonnák a vezetői engedélyét, nem lenne mivel igazolnia a fegyvertartás és használat jogosságát. Ezért az orvosi igazolással ezen túl is el kell zarándokolni a rendőrségre, ahol 3000 forintért jegyzik be az új érvényességet a fegyvertartási engedélybe.

A rendeletek értelmezésében Dr. Székely István, az OMVK és az OMVV jogtanácsosa volt segítségünkre.

Forrás: HuntingPress