medveMintegy hetven vadkárjelentést összesített idén a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a medvék lovakat, teheneket, juhokat téptek szét, de gyakran tyúkketrecekben is pusztítottak. Most a kukoricaföldek, majd a gyümölcsösök következnek.

Legnagyobb számban medvék okoztak károkat a Hargita megyei gazdaságokban idén, és a legnagyobb értékű veszteségeket is ezek a vadak okozták. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség év eleje óta összesen 68 vadkárról kapott jelentést, legutóbb éppen hétfőn Szentábrahámról. Néhány esetben vaddisznók túrták fel a pityókaföldeket, de az esetek többségében medvék okozták a károkat, háziállatokat pusztítva el: lovakat, teheneket, tinókat, birkákat, bárányokat öltek a medvék, több esetben tyúkketrecekben is pusztítottak – tájékoztatott Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője. Az esetek eloszlása majdnem egyforma a megye különböző részeiben, ott gyakoribbak a károk, ahol több az erdő – mondta el az igazgató. A károk összértéke több tízezer lejre tehető, hiszen a vadállatok gyakran több ezer lej értékű háziállatokat pusztítottak el, de a veszteségek értékét még hozzávetőlegesen se lehet tudni, ugyanis erről nem készül összesítés.

Miközben az év első részében szinte kizárólag háziállatok szerepeltek a károkat okozó medvék étlapján, a tapasztalatok és a vidéken élők félelmei szerint most a kukorica, majd a gyümölcsök kerülnek a vadak terítékére, az érés közeledtével. Ezt támasztja alá az is, hogy a legutóbbi, hétfőn leadott vadkárjelentés története már nem háziállat elpusztításáról, hanem a medve kukoricaföldön történő garázdálkodásáról szól. Még nem tudják pontosan, hogy mekkora értékű kárt okozott a medve, ugyanis a kárfelmérő bizottságot hétfőre hívták össze – közölte megkeresésünkre Simó Dezső szentábrahámi polgármester. Eddig mindössze annyi tudható, hogy egy gazda jelentett kárt, a medve a kukoricaföldjét dúlta fel, de az eset részleteit szerdán veszik jegyzőkönyvbe – fűzte hozzá a községvezető.

Szentábrahámon idén ez az első vadkárjelentés, de a következő időszakban valószínűleg több is lesz, a múlt évben is augusztus második felétől nőtt meg a számuk, a kukorica, majd a gyümölcsök érésekor – mondta el a polgármester.

Amint azt korábban egyes udvarhelyszéki vadásztársulatoknál elmondták, úgy próbálják megelőzni az ilyen jellegű vadkárokat, hogy több erdőszéli mezőgazdasági területet vetnek be a vadaknak szánt táplálékkal. Tavalyhoz képest valamelyest csökkent is a vadkárok száma Hargita megyében, de nem tudni, hogy emiatt, vagy más okok állnak a háttérben.

Forrás: Székelyhon.ro