vadásznap csorna14 Szanyban megrendezett vadásznap után idén Csorna adott otthont a Győr-Moson-Sopron megyei vadásznapnak augusztus 17-én.
Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára szerint a szervezők elégedettek lehetnek, hiszen annak ellenére, hogy a hosszúhétvégén sokan nyaralással pihentek számos érdeklődő látogatott el a rendezvényre.

A csornai Premontrei Apátság parkja ideális helyszíne volt a vadásznapnak, ugyanis a nap sugaraitól az itt található öreg fák árnyéka óvta meg a főzőverseny résztvevőit, valamint azokat, akik a nagyszínpad műsorára voltak kíváncsiak. Az árusok a főzőktől elszeparálva a templom előtti utcán kaptak helyet.

A főzőverseny résztvevői már egészen korán reggel belevették magukat a szakácskodásba, a vadásznap hivatalosan viszont csak 9 óra előtt pár perccel vette kezdetét a Premontrei templomban. A zászlók bevonulása után Fazekas Zoltán Márton atya tartott Hubertus-misét. Utána dr. Turi György, Csorna város polgármestere, valamint dr. Jámbor László, az OMVK megyei szervezetének elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

A köszöntések után következett a kitüntetések átadása:

Nimród érem: Tóth János Tihamér (Mórichidai Földtulajdonosi Közösség), Csonka László (Tündértó Vadásztársaság)

Magyar Vadászatért érdemérem: Fücsök Ferenc (Sólyom Vadásztársaság)

Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett: Magyar Vagon és Gépgyár Vadásztársaság

„Sólyom”-díj: a megye vadgazdálkodásáért: Balog László (sportvadász), Tóth Imre (sportvadász), Németh Jenő (hivatásos vadász)

OMVK aranyérem: Dr. Szammer Károly (az OMVK megyei etikai bizottságának elnöke)


A megnyitó után a résztvevők és egyre több helyi érdeklődő az apátság parkja felé vették az irányt, ahol ínycsiklandó illatok fogadták őket. A színpadon eközben sorkerült az új vadászok fogadalomtételére, akiket prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora avatott vadásszá. A parkban felállított színpadon számos érdekes programmal próbálták a szervezők a laikus nagyérdeműt egy picit közelebb hozni a vadászathoz. Volt vadászkürtös bemutató a Baranya Vadászkürt Együttes részvételével.

Ahogy az már több másik vadásznapon is bebizonyosodott az egyik legsikeresebb műsorszám a különféle vadászkutya fajták prezentálása volt. Igazi unikumként nézhették meg az érdeklődők a lengyel Zwierciei néptáncegyüttes fellépését.


Miközben a színpadon a programok folyamatosan zajlottak, a főzőverseny zsűrije körbejárta a nevezett vadásztársaságok sátrait (összesen több mint 30 társaság nevezett) és megkóstolta a különféle vadétkeket. A megmérettetés végeredménye így alakult:


Őz- és szarvaspörkölt


I. Szanyi Dózsa Vt.

II. Bágyogszovát-Bodonhely Vt.

III. Barbacsi Diána Vt.


Vaddisznó pörkölt

I. Vadgazda Vt.

II. Várhelyi Vt.

III. Pándzsa Vt.


Egyéb vadétel

I. Mórichidai FTVK

II. KAEG Zrt.

III. Baráti Vt.


Különdíj

Iváni FTVK


A vadásznapot több kísérő program is színesítette. Ilyen volt például a művelődési központban megtekinthető természetfotó és képzőművészeti kiállítás, továbbá a Rábaközi Íjász Egyesület bemutatója, a régi vadászpuskák bemutatója, a ragadozó csapdázás bemutató, illetőleg a véradás. Este a vadásznapot utcabál és koncert zárta.

Mindent egybevetve a rendezvényre ellátogatóknak nem volt okuk a panaszra, hiszen egy tartalmas napot tudhattak maguk mögött, a szervezők pedig jelesre vizsgáztak!

További képek itt!

Forrás: HuntingPress