vadászati évadnyitó a zalai soholláronZala megye az ország legjobb vadászterületeit és gímszarvas állományát tudhatja magáénak. Évadnyitó rendezvényt tartottak szombatos a sohollári völgyben.
A fenti megállapítás dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőjében hangzott el szombaton a sohollári völgyben, a zalai vadászat évadnyitó rendezvényén. Az államtitkár a vadhúsforgalmazás és fegyvertartás ügyében tett intézkedésekről szólt, kiemelve, hogy az egészséges vadhús az eddiginél könnyebben érhető el a nagyközönség számára, hiszen a vadásztársaságok immár közvetlenül is értékesíthetik. A minisztérium szorgalmazza a közétkeztetésbe való bevonását, ennek lehetőségeit vizsgálják.

A Hét vezér emlékhely megkoszorúzása, valamint az elhunyt társakra való emlékezést követően Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója szólt a vadászokat érintő legfontosabb kérdésekről. Régen várt eredményként üdvözölte a fegyvertartás egyszerűsödését, valamint az orvvadászat bűncselekménnyé válását. Gondjaikról sem hallgatott. Nem született meg a vadászati törvény, így a gazdálkodást meghatározó vadkártérítési szabályok sem változtak. A gímszarvas állomány túlszaporodott, s a bikák kormegoszlása sem megfelelő. Egyre több fiatal bika kerül terítékre, ami elfogadhatatlan. Ha meg akarjuk őrizni a zalai szarvas világhírét, szakítani kell evvel a gyakorlattal. Az ígéretes fiatal bikák megkímélése tőkebefektetés, hiszen akár világbajnok trófeát is növeszthetnek.
A megnyitó után a hagyományoknak megfelelően dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált Hubertus misét. Fő gondolatként kiemelte, az egyház nem csak a mennyről beszél, az anyagi világot is szereti, hiszen benne Isten művét látja. Kitért a csend fontosságára. A csendére, ami szép erdeinkben is megtapasztalható, alkalmat kínálva az elmélyült imádságra. Az igazán nagy dolgok mind csendben történnek: a fák csendben növekednek, a virágok csendben nyílnak, a gabona így érleli éltető termését, s Jézus megszületésénél sem adtak le ágyúlövéseket...

A rendezvény folytatásaként kitüntetéseket adtak át. A Vadászkamara Aranyérmét dr. Tóth Péter, a Magyar Vadászatért Érdemérmet dr. Nádor László kapta. Ez alkalommal sem maradt el az új vadászok ünnepélyes avatása, amit prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora végzett el. Évente átlagosan 80-100 fő tesz vadászvizsgát, közülük 31-en jelentek meg Sohollárban, köztük öt hölgy.
- Gyönyörűek a vadak, szeretem nézni, figyelni az életüket - mondja egyikük, az egerszegi Péter Krisztina. - A vadászat elhivatottság,
amellyel őrködhetünk a vadállomány felett. Ez pedig jó érzés nekem. – Büszke nagymamájától megtudjuk még, hogy Krisztina a Zrínyi Gimnázium tanulója, állatorvosnak készül, és kitűnő lövész.
A vadászati évadnyitó eseményeit számos kulturális program és vadászati bemutató színesítette. Solymász és vadászkutya bemutató, íjászat, lövészet között válogathatott a vendég, vagy éppen betérhetett a Zalaerdő sátrába, ahol Siegfried Erker Bakok című könyvét mutatták be.
- Egy nálunk vadászó osztrák szakember könyvét fordíttattuk le és adtuk ki - mondja Hopp Tamás, a bánokszentgyörgyi erdészet igazgatója. - Hiánypótló munka, ugyanis csoportosítja a különleges trófeákat s a kialakulásuk mögötti ok okozati összefüggéseket is keresi. Rengeteg fotó szerepel benne, aminek nagy része nálunk készült. A könyv tavaly Dortmundban elnyerte a legjobb német vadászkönyv díját.

További képek itt!



Forrás: Zalai Hírlap