Szakács Tibor (b), Bahram Aliyev, Bodnár FerencPotenciális üzlet a magyar húskészítmények, így a vadhús behozatala is a kaukázusi ország számára – hangzott a válasz lapunk kérdésére a Bahram Aliyev mezőgazdasági miniszter-helyettes és az Új Piacok Kereskedőház közötti tárgyalásokon szeptember 2-án, Budapesten.

Az azeri Mezőgazdasági Ügyek Minisztériumának képviselője együttműködési megállapodásról tárgyalt Szakács Tiborral, a Kereskedőház vezérigazgatójával és helyettesével, Bodnár Ferenccel. A megbeszéléseken szóba került, hogy a kaposvári egyetem és az azeri egyetemek között oktatási, szakemberképzési együttműködés indul. Ennek keretében magyar szakemberek segítik az azeri mezőgazdasági projekteket. Konkrétumokról is szó esett, hiszen Azerbajdzsánnak évi 2 millió tonna takarmányra van szüksége, amely szükséglet kielégítésében számítanak a magyar kis- és középvállalkozások segítségére. A húskészítmények mellett potenciális üzletet látnak az élőállat export-importban is. Aliyev kiemelte, hogy az állattenyésztéshez szükséges technológiát is szívesen importálnák hazánkból.

Szakács Tibor a megbeszélésekről elmondta, hogy a 2012. december 5-én nyílt bakui kirendeltség aktivitásának köszönhetően az elmúlt háromnegyed évben felpörgött a magyar jelenlét Azerbajdzsánban, a többi között az építőipar területén, illetőleg megjelentek magyar mérnökirodák is Bakuban. A mostani látogatás is egyfajta elismerése az eddigi tevékenységnek.

Az Új Piacok Kereskedőház Zrt.-t – amelynek 50 százalékban a Széchenyi Kereskedelmi Bank, ötven százalékban pedig négy magánszemély – Deák Klára, a bank elnökhelyettese, Lakatos Zsolt üzleti vezérigazgató-helyettes, Töröcskei István és Szakács Tibor, a bank elnök-vezérigazgatója – a tulajdonosa, 2012. augusztus végén jegyezték be a cégnyilvántartásba. Azóta aktívan részt vesz a keleti nyitás gazdaságpolitikájában, a többi között között együttműködési megállapodást kötve a SYNERGON Informatikai Nyrt.-vel, amelynek keretében az Új Piacok Kereskedőház Zrt. biztosítja a SYNERGON számára a keleti piacszerzési és üzleti, valamint piacelemzési kompetenciát, és egyúttal a kereskedőház első négy stratégiai célpiacán (Oroszország, Ukrajna, Azerbajdzsán és Mongólia) a két társaság közösen fog képviseletet üzemeltetni.

A bakui kirendeltséget 2012. december 5-én, mint az első magyar kereskedőházat, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára nyitotta meg az azeri fővárosban. A kereskedőházi rendszerrel a kormánynak az a célja, hogy a magas növekedést produkáló keleti gazdaságok piacain segítse azokat a magyar kis- és középvállalkozásokat, amelyek versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal tudnak megjelenni a külpiacokon – és ebben kiemelkedő szerepe van a Széchenyi Kereskedelmi Banknak, valamint az Új Piacok Kereskedőház Zrt.-nek.

Forrás: HuntingPress