Stohl András köszöntötte a megnyitón az érdeklődőketMeleg ruházat és esernyő – ezekre volt leginkább szüksége annak, aki szeptember 14-én az esős időjárás ellenére kilátogatott a pest megye északi csücskében fekvő Nagybörzsönybe, a X. Magyar-Szlovák Vadásznapra.
Bár az eső a látogatók zömének bizonyosan kedvét szegte, a körülményekhez képest viszonylag sokan lézengtek a szabadtéren felállított színpad előtt 10 óra körül. Mivel a megnyitó kis késéssel kezdődött, bőven volt idő körbejárni az árusok sorát, amely meglehetősen foghíjasra sikeredett. Az egyik boltos szerint többen a megérkezésük után rögvest visszaindultak a helyszínről. A főzőversenyben résztvevő vadásztársaságok sátrainál viszont a komor időjárási viszonyok ellenére sem volt rossz hangulat. A legtöbb helyen pörkölt rotyogott a kondérban, de akadtak olyanok, akik a boronatárcsa alá is begyújtottak.

A megnyitóra már felettébb elázott színpadon végül negyed órás késés után Stohl András Jászai Mari-díjas színművész, egyben a vadásznap műsorvezetője törte meg a csendet és köszöntötte a vadásznapon résztvevő vendégeket. Elsőként Antal Gyuláné, Nagybörzsöny polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét. Röviden szólt a község látnivalóiról, a jelenleg folyó fejlesztésekről és örömét fejezte ki, hogy újfent a Pest megyei település adhat otthont a Magyar-Szlovák Vadásznapnak. Őt Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára követte, aki nagyon röviden szólt a vadászati érdekvédelmi szervezetek jövőbeli terveiről, így a vadászati törvény módosításáról, a vadászvizsga szigorításáról, valamint a vadászkutyák ebadó-mentesítéséről is.

Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság nagykövete tömör beszédében megemlítette a vadászat fontosságát, és örömét fejezte ki a már tíz éve minden esztendőben megszervezett vadászünneppel kapcsolatban. Humorosan megjegyezte: azért is vett részt a megnyitón, mert feleségének édesapja vadász volt, így neje kedvében próbál járni. Tibor Leboczky, a Szlovák Vadászszövetség és a Szlovák Vadászkamara elnöke az előtte szólókhoz hasonlóan az időjárási körülményekre tekintettel elhalasztotta ünnepi beszédét. Zárásként dr. Szentpéteri Kálmán, a Pest megyei Vadászkamara elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A megnyitóbeszédek után Tibor Leboczky egy fafaragásokkal gazdagon díszített trófeaalátétet adott át a 10 éves vadásznap okán Pechtol Jánosnak és megkérte őt, hogy jutassa el azt dr. Semjén Zsoltnak, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének és miniszterelnök-helyettesnek.

A vadásznap mellett lévő Szent István-templomban a megnyitó után Szent Hubertus-misére került sor, utána pedig színes programokból válogathatott a nagyérdemű.

További képek itt!

Forrás: HuntingPress