bírósági ítélet az orvvadászoknakOrvvadász testvérpárt ítélt el a törvényszék a napokban: felfüggesztett börtön, illetve próbára bocsátás a büntetésük.
A Szentpéterúron lakó 37 éves férfi és 16 éves öccse tavaly február elején bowdenhuzalból készült vadhurkot helyezett ki a Szentpéterúr-Nemesszerhez közeli Jancsika-erdőben. A csapdának gímszarvast esett áldozatul, amit február 8-án a helyszínen megnyúztak, húsát hazavitték. A vérnyomok azonban elárulták őket. A történtek alapján a fivérek ellen állatkínzás bűntette, valamint lopás vétsége miatt indult eljárás. A fiatalabbik fiú eleinte arról próbálta meggyőzni a nyomozókat, hogy a hűtőjükben talált hús malacból származik. Azt pedig a pötrétei sertéstelep dögkútjából hozták el a bátyjával napokkal korábban, le is fagyasztották, és a főzéshez olvasztották ki. Ezt találták meg a rendőrök. A bíróság előtt viszont már arról beszélt, hogy február 8-án hozták a telepről a disznót. Ezzel szemben a bátyja azt állította a rendőröknek, hogy Pötrétén hiába jártak, nem jutottak húshoz.
Hazafelé tartva azonban az út mellett szarvastetemre bukkantak, erről fejtették le a még felhasználható részeket és vitték magukkal. Testvére az ő hatására mondta, hogy a sertéstelepről származik a hús.

Az ellentmondó vallomásokkal szemben azonban legfontosabb bizonyítékul a vadásztársaság fővadászának beszámolója szolgált. Ő volt az, aki rátalált a vemhes szarvasünő maradványaira, és indult a tettesek után a frissen esett hóban hagyott nyomokon. Ezeket követve jutott el a házukhoz, ahol a falnál támasztva megtalálta a véres csomagtartójú kerékpárt is. A rendőrök pedig összesen 18 kiló húst foglaltak le a fivérek hűtőjéből.
A fővadász arról is beszámolt, hogy a hurkot a gépkocsik oldalablakát mozgató rendkívül rugalmas huzalból készítették. Felkötötték cérnával a fára, így a sűrű erdőben lépkedő állat feje beleakadt. Ez a világon mindenhol tiltott orvvadász módszer a legkegyetlenebb szenvedést okozva végez a vaddal, a szerencsétlen állat menekülni próbál és hosszan küzd életéért, mire végül megfullad.

Mint elmondta, a helyszín kiválasztása tudatosságra vallott, a környéket jól kellett hozzá ismerni. Véletlenül nem lehetett arra járni, mert a fák sűrűn nőttek nem lehet ott sétálni, fát gyűjteni, a télre, hóra tekintettel pedig a gombaszedés se jöhetett szóba. A nyomok azt is elárulták, hogy a tettesek kerékpárral érkeztek, majd az út mellett letámasztották és gyalog mentek be a hurokhoz. Aki nem célirányosan megy, az nem találta volna meg a szarvast, szögezte le a fővadász..

Az egerszegi járási bíróság állatkínzásért és 200 ezer forint értékű vad ellopásáért az idősebb testvért 1 év, végrehajtásában kettő esztendő próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte, öccsét pedig két év próbára bocsátotta. Az áprilisban hozott ítéletet a zalaegerszegi törvényszék a napokban helyben hagyta, ezzel jogerőre emelkedett.

Forrás: Zalai Hírlap