A NAV pénzügyőrei különféle védett állatfajok csontjait tartalmazó küldeményt találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
A küldemény a reptér áruforgalmán keresztül érkezett Tanzániából egy magyarországi címzett részére. A pénzügyőröknek gyanússá váltak a fuvarlevélen feltűntetett tételek, ezért tételes vámvizsgálatra jelölték ki a szállítmányt. A csomag 1 darab kék bóbitásantilop koponyát, 3 darab pávián koponyát, 2 darab leopárdteknős páncélt és 4 darab afrikai elefántagyar gyöngysort tartalmazott.

A Vidékfejlesztési Minisztérium CITES Igazgatási Hatóság előzetes szakvéleménye szerint a Washingtoni Egyezmény alapján az említett állatfajok veszélyeztetett vadon élő állatok, ezért a csomagban talált tárgyak Magyarország területére történő behozatalához CITES export-import engedély együttes megléte és bemutatása szükséges. Mivel a tanzániai küldeményt ilyen engedélyek nem kísérték, a NAV pénzügyőrei a tárgyakat a helyszínen lefoglalták és az ügy kapcsán természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek.

Forrás: MTI