Választásra készülnek a Bács-Kiskun megyei vadászok. A vadászkamarai választásokra ugyanis négyévente kerül sor: a négy év pedig most telt el.
A választás menetrendje a következő lesz: október 4-én, pénteken 9 órakor a kamarai küldötteket, két hét múlva, október 18-án (ugyancsak pénteken) 9 órakor pedig a kamarai tisztségviselőket kell megválasztaniuk. Mindkét választás helyszíne Kecskeméten, a Kulturális és Konferencia Központban lesz.

Az elmúlt négy évről és a tervekről kérdezte a Kecskeméti Hírhatár Dr. Mészáros Attilát, a vadászkamara jelenlegi megyei elnökét.

Dr. Mészáros Attila: A négyéves időszakról röviden teljes összegezést adni szinte lehetetlen. Már csak azért is, mert rengeteg új dolgot vezettünk be. A legfontosabb talán az, amit a tagság kezdeményezésére, velük összhangban végrehajtottunk. Az ezt megelőző ciklusban a kamara kevésbé volt jelen a közéletben, sőt, 2007-ben külön irodát is vásárolt és fizikailag kettévált a vadászszövetségtől. A megyében ugyanis a vadászatra jogosultakat a vadászszövetség, az egyéni vadászokat pedig a vadászkamara fogja össze. A 2007-es szétköltözés után 2012-ben sikerült újra egy irodába elhelyezni a két szervezetet, az egység tehát látszólag létrejött. Azért csak látszólag, mert néhány munkatársamnak – mint utólag kiderült - nem volt ínyére ez.

A 2009-es választások után a közösen kitűzött célokat azonban teljesítettük. Ehhez a küldöttek és a vadászok minden támogatást megadtak. Új irányt vett tehát 2009 és 2013. között a kamara is. Vázlatosan felsorolva az elért és megvalósított célokat:

- bevezettük a küldöttek és a vadászatra jogosultak képviselőinek találkozóját, amelyre évente sor került,

- az országban egyedülállóként kezdtük el azt a gyakorlatot, hogy a szövetség és a kamara testületi üléseit együttesen tartottuk meg, hiszen közösek a célok és a feladatok,

- évente két alkalommal gondoskodtunk a hivatásos vadászok képzéséről,

- kiemelten kezeltük a hivatásos vadászok helyzetét, részükre a kamara költségén felelősségbiztosítást kötöttünk,

- átcsoportosítottuk a költségvetést, és a korábbi 200 ezer forintról 1.5 millió forintra emeltük a megyei vadásznap támogatását,

- a megyei rendőr-főkapitányság részére évi 700 ezer forint támogatást adtunk a fegyverekkel kapcsolatos kiértesítések postaköltségére,

- 2011-ben harmadszor rendezhettük meg megyénkben az Országos Vadásznapot, ezúttal Kalocsán,

- együttműködési megállapodásokat kötöttünk az érdekvédelemhez kapcsolódó szervezetekkel,

- egyre színvonalasabb rendezvényekkel léptünk a nagyközönség elé. Ezek közé tartozik például, hogy 2009-től évente megyei vadászbálat rendeztünk,

- a vadászatot a médiában is rendszeresen népszerűsítettük.

Mindezzel a nem kis fáradságot és időt igénylő következetes munkával sikerült elérni, hogy a megyében a vadászat ismét a polgári értékek közé emelkedett és vitathatatlanul megbecsülésre tett szert. A vadászok létszámához és társadalmi súlyához igazodva a korábbi évekhez képest a kamara megjelent a közéletben, és a nagy nyilvánosság elé lépve közmegelégedésre népszerűsítette a vadászat értékeit.

Külön kell szólni a kamara gazdálkodásáról, amely stabilnak mondható.

A kamara gazdálkodását 2009-2013 között – a felügyelő bizottság mellett – 4 igazságügyi szakértő ellenőrizte, és abban lényeges szabálytalanságot a szakértők egyike sem állapított meg.

A 2009-es választások óta a kamara pénzintézeti hitelt nem vett fel. Ezt már csak azért is említem meg külön, mert 2007-ben az 55 négyzetméteres lakásvásárláshoz közel 10 millió forint hitelt kellett felvennie az akkori vezetésnek.

Egyébként én magam is lemondtam a tiszteletdíjamról, ami 2012-ben 1.152.000 forint, 2013. első 9 hónapjában 685.800 forint, összesen tehát 1.837.800 forint megtakarítást jelentett a kamarának.

Az elmúlt 4 év alatt sikerült megvalósítani azt a törekvést, hogy a megye vadásztársadalma egységes lett, és elfoglalhatta az őt megillető helyét mind a döntéshozó testületekben, mind pedig a polgárok szemében. Azonban a nehezen kivívott egységet most, a választások előtt egyesek igyekeznek szétzilálni.

Kecskeméti Hírhatár: Kik vehetnek részt a kamarai választásokon?

Dr. Mészáros Attila: A választáson kamarai tag vehet részt, aki minden tisztségre jelölhető. Megszorításokat a jelölés során nem lehet alkalmazni, mert erre sem a kamarai törvén, sem pedig az alapszabály nem ad lehetőséget. A tagegyenlőség elvét sérti minden megkülönböztetés. Akár a jelöltek, akár a szavazásra jogosultak vonatkozásában. A választások során ezért nincs úgynevezett területi elv, vadásztársasági elv, illetve arányos képviseleti elv. Mert ilyet sem a kamarai törvény, sem az alapszabály nem ismer. Így más megyében is kudarcot vallott például az a javaslat, hogy csak vadásztársasági elnök legyen küldött. Ez ugyanis ellentétes a kamarai törvénnyel, az alapszabállyal. Emellett ez esetben nem lesz képviselve a nem vadásztársasági kamarai tag, tehát kizárólag az alapszabály és a jogszabályok szellemében lehet a választásokat lebonyolítani. Egyébként az országos érdekvédelmi szervezet is számos útmutatót adott ki ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartom, hogy az érdekvédelmi feladatok és az azt érvényesítő szervezetek összhangban működjenek. Ezért a kamarai választások során ennek a feladatnak megfelelő olyan küldöttek és vezetők megválasztása indokolt, akik nem a belső ellentétek kiélezésére törekednek. Megosztva és bizonytalanságban tartva ezzel a megye vadásztársadalmát. Hanem az egységes érdekképviselet megmaradásán munkálkodnak.

Kecskeméti Hírhatár: Melyek a jövőt illető elképzelései?

Dr. Mészáros Attila: Amennyiben ismét engem választanának meg, akkor a nehezen kivívott értékeket megtartva, kész vagyok a kitűzött célokat végigvinni. Miután nyugvópontra térnek majd a választások, a jövőt illetően a nyugodt és kiegyensúlyozott munkára és az új feladatokra kell koncentrálni.

Ennek során célszerűnek tartanám az alábbiakat:

- az eddigi kulturális tevékenységet ki kell egészíteni erős vadász- szakmai tevékenységgel. Akár régiós jelleggel is. Például konferenciák szervezése aktuális vadgazdálkodási témákról, vagy olya kérdésekről, amelyek mind a vadgazdálkodókat, mind a közvéleményt foglalkoztatják.

- meg kell tartani a kamara korábbi értékeit, de tovább kell vinni és megújítani, felfrissíteni a kamara megkezdett, sikeres rendezvényeit. Ilyenek a januári horgász-vadásznapok, a vadászbál, a vadásznap, a lőverseny, a vadászkutyás rendezvények.

- a vadásznapok rendezése során figyelemmel kell lenni a helyi kezdeményezésekre és azokat támogatni kell. Például a vadászati évadnyitót lehetne támogatni Ludasszálláson. Valamint más kiemelkedő vadászati rendezvényeket, helyi vadászati kiállításokat és rendezvényeket, is úgy lehetne megrendezni, hogy kilépjünk ezzel a Kecskemét központúságból.

- a hivatásos vadászok továbbképzésénél be lehetne vezetni a regionális képzést,

- erősíteni kell a kulturális jellegű rendezvényeket, akár régiós jelleggel is,

- az új közös irodát meg kell nyitni a nagyközönség előtt. Elsősorban iskolás csoportoknak lehet itt nyílt napok keretében „tárlatvezetést” tartani a vadászat szépségeiről és értékeiről, a kamara által végzett tevékenységről,

- szorgalmazni kell a szövetséggel közösen a megye vadásztársaságainak bemutatkozását például vadászesték keretében,

- támogatni lehetne azokat a vadászokat, akik a vadászati kultúra népszerűsítésén, például kiadványok, könyvek megjelentetésével eredményesen munkálkodnak,

- támogatni kell a kynológiai bizottságot, hogy minél több programmal jelenhessenek meg a nagyközönség előtt. Például munkavizsgák, fajtaversenyek rendezésével.

- szeretném támogató munkatársakkal véghezvinni az általam korábban már javasolt azon kezdeményezést, hogy a vadászati szakembereket folyamatosan tovább képezzük. Ennek keretében elismert országos és más szaktekintélyeket is meghívnánk,

- az állami tulajdonú erdőgazdaságokkal, az agrárkamarával, a gazdákkal, a horgászokkal kötött együttműködést a gyakorlatban is szorosabbra kell fonni. Amelyhez persze elhivatott munkatársakra van szükség,

- erősíteni kell a kapcsolatot a földtulajdonosokkal annak érdekében, hogy a közös problémákra minden érintett fél számára megnyugtató megoldást találjunk. Több földtulajdonos – vadász találkozót és fórumot kell tartanunk,

- erősítenünk kell az önkormányzatokkal való kapcsolatot annak érdekében, hogy ők is aktívabban közreműködjenek a vadászattal kapcsolatos helyi kérdések megoldásában.

- törekedni kell a civil szervezetekkel és a megye kiemelkedő gazdálkodó szervezeteivel való együttműködés kialakítására és a vadászat értékeinek megismertetésére,

- az általam már kezdeményezettek szerint meg kellene szervezni a megyei kamarák találkozóját. Amely alkalmat adna a közös ismerkedésre és a tapasztalatok kicserélésére,

- a korábbi célkitűzéseket megvalósítva energikus munkatársak segítségével figyelemmel kellene kísérni a vadászathoz kapcsolódó pályázati lehetőségeket. Erről pedig a vadászokat folyamatosan tájékoztatni kellene. Pályázati figyelő rendszer kiépítésével.

- folytatni kell a vadászat megismertetését és népszerűsítését a médiában. Gondoskodni kell arról, hogy a honlap naprakész információkkal álljon a látogatók rendelkezésére,

- törekedni kell a vadászíjászokkal, solymászokkal, természetvédőkkel való szorosabb kapcsolat kialakítására,

- az igények szerint támogatni kell a különböző, vadászathoz kapcsolódó tanfolyamokat. Példaként említhetem a vadászkürtösöket.

- a továbbiakban is folytatni kell azt a gyakorlatot, hogy a kamara gazdálkodásának átláthatósága érdekében évente igazságügyi könyvszakértő vizsgálja meg a gazdálkodás szabályszerűségét.

A meghirdetett célok egész embert kívánnak, amelyhez hozzáértő, tettre kész és lelkiismeretes munkatársakra van szükség. Akik nem a békétlenség szítására pazarolják az energiájukat, hanem a kitűzött célok maradéktalan és színvonalas megvalósításán munkálkodnak.

Forrás: Kecskeméti Hírhatár